KRAJ DINASTIJE KASTRO: Kuba dobila novog lidera

KRAJ DINASTIJE KASTRO: Kuba dobila novog lidera


Migel Dijas Kanel postao je novi lider Kube, dan nakon glasanja u Narodnoj skupštini te zemlje. Njegov dolazak na vlast označava i kraj jedne ere u komunističkoj Kubi.

Ovo je prvi put u skoro šest decenija da Kubu vodi čovek koji nije Kastro.

Nakon što se povukao, predsednik Raul Kastro, vlast predaje njegovoj “desnoj ruci” Migelu Dijas-Kanelu, koji je rođen 1959, u godini kada su Fidel i Raul izveli levičarsku revoluciju na ovom ostrvu, navodi Rojters.

Očekuje se da Raul Kastro izvrši veliku meru kontrole nad kubanskom vladom i da ima konačnu reč o važnim odlukama. Ostaće prvi sekretar Komunističke partije Kube, član Narodne skupštine i, čak i ako više nije predsednik, najjača javna figura na ostrvu.

U primedbama nakon objavljivanja Narodne skupštine, Kanel je priznao da će Raul Kastro ostati na čelu oružanih snaga, koji upravlja velikim delom kubanske privrede i turističke industrije.

Agencija ocenjuje da se bez obzira na ovu promenu, nakon skoro 60 godina vlasti Kastrovih, ne očekuje da ona pokrene korenite reforme u kubanskoj privredi pod kontrolom države i jednopartijskom sistemu, jednom od poslednjih u svetu.

Za novog prvog potpredsednika predložen je Salvador Valdes Mesa (72), bivši sindikalni zvaničnik koji je u kubanskoj vladi bio na više značajnijih funkcija.

Dijas-Kanel pripada mlađoj generaciji lidera, zalagao se za modernizaciju ostrva, ali se od njega, kao dugogodišnjeg funkcionera Komunističke partije, ne očekuje da će insistirati na velikim političkim promenama, piše Rojters.

Ukoliko bude izabran, Dijas-Kanel biće prvi predsednik Kube koji je rođen nakon Kubanske revolucije.

Po obrazovanju je inženjer elektronike, on je po svemu sudeći više čovek sadašnjeg vremena nego Raul i Fidel Kastro, koji su vladali ostrvom u proteklih šest decenija.

Raul Kastro (86) će, međutim, do 2021. godine ostati lider Komunističke partije, jedine političke organizacije u zemlji, što znači da će i dalje imati veliki uticaj na proces donošenja državnih odluka.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar