Svet
08.05.2023. 07:05
Beta-AFP

Manje od sahrane kraljice

Koliko je Britanaca gledalo krunisanje Čarlsa

1
Izvor: Beta / AP / Petr David Josek

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa Trećeg pratilo je u direktnom prenosu na kanalima BBC oko 14 miliona gledalaca, što ukazuje na daleko manji broj u odnosu na krunisanje i sahranu njegove majke, kraljice Elizabete Druge.

Oko 13,4 miliona gledalaca, od 67 miliona stanovnika u Velikoj Britaniji, gledalo je ceremoniju krunisanja kralja na dva glavna kanala BBC.

Taj broj se popeo na više od 14 miliona u vreme kada je kruna položena na glavu 74-godišnjeg kralja, saopštila je pres služba britanske televizijske mreže.

Ostali kanali nisu saopštili svoje podatke, ali BBC čini veliki deo publike za takvu vrstu događaja.

Za sahranu Elizabete Druge u septembru prošle godine, prosečna publika je bila više od 26 miliona gledalaca, sa najviše 28 miliona gledalaca, uključujući 18,5 miliona na BBC.

Njeno krunisanje 1953, prvo na televiziji, gledalo je 27 miliona ljudi u Velikoj Britaniji, prema Bakingemskoj palati, a sahranu princeze Dajane 32 miliona.

Krunisanje Čarlsa pripremano je bez mnogo entuzijazma.

Ankete su pokazale ograničeno interesovanje u kontekstu galopirajuće inflacije, postoji i činjenica da su Britanci prošle godine obeležili 70 godina vladavine Elizabete Druge u junu, a zatim njenu sahranu u septembru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kejt i Vilijam zakasnili na krunisanje?! (FOTO)
1

Princ i princeza od Velsa

06.05.2023. 13:05

Kejt i Vilijam zakasnili na krunisanje?! (FOTO)

Ceremonija krunisanja počela je pre nego što su Kejt i Vilijam viđeni kako stižu u crkvu, a sada se mnogi pitaju - da li su princ i princeza od Velsa zaista zakasnili?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve