KREMLJ POTVRDIO: Putin telefonom Asada obavestio da mu stiže S-300, Izrael se ne oglašava

KREMLJ POTVRDIO: Putin telefonom Asada obavestio da mu stiže S-300, Izrael se ne oglašava

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)


Ruski predsednik Vladimir Putin obavestio je danas sirijskog saveznika Bašara al Asada o skoroj isporuci sistema za protivvazdušnu odbranu S-300 Siriji, u prvom telefonskom razgovoru dvojice zvaničnika od kada je greškom oboren ruski avion.

“Ruski predsednik obavestio je (Bašara al Asada) o oduci da se donesu dodatne mere namenjenje osiguranju bezbednosti ruskih vojnika u Siriji i jačanju antiraketne odbrane zemlje, uključujući isopruku modernih sistema S-300”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Ranije danas odluku o slanju antiraketnih sistema S-300 objavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Ruski ministar je rekao da će moderni sistemi stići u Siriju u roku od dve nedelje.

Šojgu je rekao da će sistemi koji će biti poslati Siriji znatno pojačati njene odbrambene kapacitete i predstavljati odgovarajući odgovor na izraelsku ulogu u rušenju ruskog aviona prošle nedelje u kome je poginulo 15 ljudi.

Ruski avion Iljušin Il-20 oborila je greškom prošlog ponedeljka sirijska protivavionska odbrana u pokušaju da se suprotstavi napadu četiri izraelska aviona F-16 na postrojenje s oružjem kraj lučkog grada Latakije.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je zvanično optužilo Izrael za obaranje ruskog vojnog aviona nad Sirijom. Rusija je zaključila da ju je Izrael namerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je sprečeno da ruski avion na vreme odleti na bezbedno.

Ranije u sirijskom ratu u koji se Rusija uključila u septembru 2015. godine Rusija je prekinula isporuku sistema S-300 zato što je Izrael strahovao da bi Sirija mogla da ih upotrebi protiv njega.

Šojgu je rekao da će sada Rusija isporučiti ove rakete zato što se sitaucija promenila i to ne njenom greškom. Isporuka sistema S-300 Siriji će “smiriti neke vruće glave” čije delovanje prestavlja prentju našim vojnicima, rekao je Šojgu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima danas da odluka o slanju modernih antiraketnih sistema nije uperena ni protiv koga i da služi samo da štiti ruske vojnike u Siriji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar