KRENUO IZ CENTRALNOG LONDONA: Crveni autobus simbol nove kampanje protiv Bregzita

KRENUO IZ CENTRALNOG LONDONA: Crveni autobus simbol nove kampanje protiv Bregzita

Foto: Beta/Matt Dunham


Pristalice ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji odlučile su da koriste crveni autobus, koji je prelazio zemlju tokom kampanje za Bregzit, kao svoj simbol u novoj kampanji protiv istupanja zemlje iz EU.

Crveni autobus koji je danas predstavljen u okviru nove inicijative pristalica ostanka nosi slogan “Bregzit – Da li je to vredno?” Autobus je oblepljen plakatom s natpisom “Bregzit će koštati 2.000 miliona funti nedeljno prema studiji vlade, da li je toga vredno?”.

Vozilo je danas krenulo iz centralnog dela Londona u osmodnevnu kampanju sa 33 zaustavljanja širom Velike Britanije.

Drugi autobus, pristalica Bregzita, nosi slogan “Dajmo 350 miliona funti koje svake nedelje dajemo EU, našem zdravstvenom sistemu”. Tu kampanju vodi šef britanske diplomatije Boris Džonson, koji se i pre referenduma 23. juna 2016. godine zalagao za istupanje iz članstva u Uniji.

Ta kontroverzna suma, kako navodi AFP, nije uzela u obzir popust koji je 1984. godine dobila Velika Britanija za vreme premijerke Margaret Tačer.

Pristalice za ostanak pominju sumu od 2.000 miliona funti (2.26 milijardi evra), koja je navedena u jednoj ekonomskoj analizi, koju britanska vlada odbija da objavi, u nadi da sa EU postigne dobar dogovor o slobodnoj trgovini.

Velika Britanija bi trebalo da izađe iz članstva 29. marta 2019. godine, tačno dve godine od pokretanja procedure istupanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar