Svet
04.08.2021. 15:13
Tanjug

Prva pres konferencija

Kristijan Šmit: Ja nisam naivan...

Kristijan Šmit, 31. 7. 2021.
Izvor: EPA / HAYOUNG JEON

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da BiH neće postati centralizovana država, ali da se njena funkcionalnost mora poboljšati.

On je na prvoj pres konferenciji od stupanja na dužnost rekao da država mora postati ujedinjujući element, a da ne može i ne sme biti pretnja nijednom entitetu ili kantonu, prenosi portal Klix.

"Ja ću nadograditi entitete kako bi država funkcionisala. Moramo ojačati zajedništvo, fokusirati se na zajedničkim tačkama, a ne na razlikama", istakao je Šmit.

Ocenio je da se previše vremena troši na prošlost i ukazao da je neophodno poštovati istoriju, posebno žrtve, bez obzira na nacionalnost i zaključiti šta učiniti u budućnosti da budu sprečene slične stvari.

Šmit je naglasio da svaki ratni zločin mora biti sankcioniran, bez obzira na to ko ga je počinio. "Govorimo o pojedinačnoj krivici i nikada se ne može govoriti o kolektivnoj krivici naroda. Ja kao Nemac znam dobro o čemu govorim. Nema razloga da se veličaju pravosudno osuđeni ratni zločinci", dodao je visoki predstavnik.

Ukazao je da oni koji žele da budu biti deo EU moraju poštovati evropske direktive, navodeći da je zakon koji se tiče sećanja na žrtve odavno standard EU i da će biti deo razgovora o pridruživanju.

Šmit je rekao da će se striktno pridržavati Dejtonskog sporazuma.

"Hoću da imamo zajednički interes. Znajte, ja nisam naivan. Znam veoma dobro nakon 30 godina rada u Nemačkoj i EU kako stvari mogu biti komplikovane", dodao je Šmit.

Istakao je da je opredeljen da tri konstitutivna naroda budu apsolutno politički na istom nivou i da je spreman na razgovor o problemima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šmit Incku: Hvala za zabrau negiranja genocida
Kristijan Šmit, Valentin Inck, 2. 8. 2021.

Pruzimanje dužnosti

02.08.2021. 12:57

Šmit Incku: Hvala za zabrau negiranja genocida

Novi visoki predstavnik u BIH Kristijan Šmit zahvalio je nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti svom prethodniku Valentinu Incku na tome što je zakonski zabranio negiranje genocida.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
18°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve