Svet
21.01.2022. 13:47
Tanjug

Protesti se nastavljaju

Kriza u Crnoj Gori: Kada se može očekivati rasplet?

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Rasplet političke krize u Crnoj Gori, koja je dodatno produbljena predlogom GP URA Dritana Abazovićaza za formiranje manjinske vlade i izglasavanje nepoverenja izvršnoj vlasti mogla, bi biti rešena narednog meseca, a podgoričke Vijesti tvrde da epilog zavisi isključivo od poteza opozicije.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate) sazvao je za 3. i 4. februar tri vanredne sednice, na kojima bi trebalo da se odlučuje o razrešenju vicepremijera Dritana Abazovića, skraćenju mandata parlamentu i nepoverenju vladi.

Za petak je najavljen i opozicioni zahtev vladi za smenu Bečića.

Ipak, pre izjašnjavanja parlamenta o svim ovim pitanjima najavljen je dolazak specijalnog izaslanika meričkog predsednika Gabrijela Eskobara u Podgoricu, koji je ranije u intervjuu Glasu Amerike rekao da SAD neće uticati na to kakava će izgledati Vlada Crne Gore.

Eskobar je u četvrtak, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, u razgovoru sa ministrom Milojkom Stijovićem u Vašingtonu rekao da će SAD podržavati aktuelnu vladu sve dok je ona na evropskom kursu.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti da bi se poslanici izjašnjavali o svim pomenutim pitanjima, prvo se mora izglasati da ona budu na dnevnom redu vanrednih sednica.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je nagovestio da možda neće biti kvoruma za odlučivanje.

Parlamentarci bi prvo 3. februara mogli da se izjasne o predlogu predsednika vlade Zdravka Krivokapića o razrešenju potpredsednika izvršne vlasti Abazovića.

Premijer je tu inicijativu podneo nakon što su koalicija "Crno na bijelo" (CnB), čija okosniica Abazovićev GP URA, i opozicioni poslanici tražili izglasavanje nepoverenja vladi.

Podgorički dnevnik piše da još nije poznat stav Abazovićevih kolega iz vlasti o pitanju njegove smene. U slučaju da je podrže, za razrešenje vicepremijera bila bi im potrebna podrška dela opozicije.

Dan kasnije, 4. februara, parlamentarci bi trebalo da odlučuju o potencijalnom skraćenju mandata Skupštini - koje je juče zatražila vlada - i o nepoverenju Krivokapićevom kabinetu.

Vijesti navoda da od većine političkih subjekata nisu dobile odgovor na pitanje hoće li glasati za taj predlog, nakon čega će se išlo na vanredne izbore.

Krivokapić je napisao na Twitteru da je nakon jasno iskazane namere GP URA, Demokratske partije socijalista (DPS) i njenihh satelita, "da na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu", jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje "najteže političke krize u novijoj istoriji" države.

Prema nezvaničnim informacijama lista, opozicija ne namerava da glasa za skraćenje mandata Skupštini iako su se u prethodnom periodu zalagali za nove izbore - već za nepoverenje Krivokapićevoj vladi, što bi trebalo da bude uvod u formiranje manjinske vlasti.

Vijesti pišu da predlog o nepoverenju Krivokapićevom kabinetu ima sigurnu podršku najmanje 44 poslanika.

Eventualnim razrešenjem Abazovića i izglasavanjem nepoverenje vladi, on bi ostao izvan kabineta koji bi bio u tehničkom mandatu do formiranja nove vlade.

Vijesti pišu da nisu dobile odgovor na pitanje o skraćenju mandata od najvećih parlamentarnih subjekata - DPS-a, Demokratskog fronta (DF) i Demokrata.

Inače, skraćenje mandata parlamentu kao predlog za rešenje krize vlasti, prvo je pre mesec i po ponudio DF, nakon što su njihovi koalicioni partneri Demokrate i GP URA odbili predlog o formiranju nove vlade.

S druge strane, navode, ostali akteri parlamentarne većine bili su izričito protiv skraćenja mandata i novih izbora, navodeći, između ostalog, da bi to bilo "davanje kiseonika DPS-u", i da naredni izbori treba da budu održani 2024. godine, u svom redovnom terminu.

U međuvremenu, u više gradova Crne Gore od najnovijih događanja održavaju se protesti protiv manjinske vlade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ustoličenje Joanikija: Crna Gora u rukama nečastivog
Crna Gora 1.9.2021.

Pravo lice naroda

02.09.2021. 06:05

Ustoličenje Joanikija: Crna Gora u rukama nečastivog

Crnoj Gori i Crnogorcima u ovim rabotama ne treba pomagati. Šta god da urade, biće to pravo lice naroda koje je konvertitski, u poslednjih 70 godina, više puta promenilo veru, nacionalna i državna uverenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve