Svet
14.02.2020. 17:00
Natalija Ginić

Žena koju je

KRIZA U NEMAČKOJ: Rušenje brandmauera

social-network-post-1920x10804-1.jpg

Žena koju je Helmut Kol rezignirano voleo da zove "devojka koja ne zna da koristi nož i viljušku na državnim

Žena koju je Helmut Kol rezignirano voleo da zove "devojka koja ne zna da koristi nož i viljušku na državnim banketima" sedela je u centrali hrišćanskih demokrata i čekala svoju priliku. Dobar šlagvort joj je dao sam predsednik CDU koji je voleo da troši novac tajnih fondova po sopstvenom nahođenju. Ispostaviće se da će Helmutu Kolu takvo nedomaćinsko trošenje politički doći glave. Početak njegovog kraja i gubitak časti najavila je devojka sa početka priče, ćerka protestantskog sveštenika koja je u kasnijim godinama, po uzoru na Margaret Tačer, dobila laskavu titulu "čelične kancelarke". Bila je to Angela Merkel, nekadašnja Kolova mezimica.

Kako sudbina voli da se surovo poigra, tako je i Muti izdala jedna žena koja je kao i ona sedela u klupama CDU i koju su prerano nazivali njenom naslednicom. Uzdanica Merkelove odlučila je da se povuče sa mesta liderke CDU, čime je uvela Nemačku u novu političku krizu. Anegret Kramp-Karenbauer, međutim, nije glavni krivac za partijski i državni zemljotres, već više simptom višemesečnog političkog poniranja Nemačke. Taj posrtaj posebno je naglasio jedan nedavni događaj.

Ko su potencijalni naslednici Anegret Kramp-Karenbauer, da li CDU sve više naginje desnici i kako će to uticati na kurs Nemačke i samu Evropu, čitajte u novom broju Ekspresa.

Ekspres198 (1)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve