KRVAVA ĐINA NA SASLUŠANJU PRED SENATOM: Protiviću se nemoralnim Trampovim merama ako postanem direktorka CIA

KRVAVA ĐINA NA SASLUŠANJU PRED SENATOM: Protiviću se nemoralnim Trampovim merama ako postanem direktorka CIA

Foto: Beta/AP


Kandidatkinja za šeficu američke Centralne obaveštajne agencija (CIA) Đina Haspel izjavila je danas da neće sprovoditi naloge predsednika ako smatra da su nemoralni, čak i ako su tehhnički saglasni sa zakonom.

Haspelova je na saslušanju u Senatu, gde odgovara na pitanja kongresmena, posebno zbog njene umešanosti u grube metode ispitivanja osumničenih za terorizam dok je bila operativka CIA.

Opozicione demokrate su tvrdile da ona ne bi trebalo da vodi CIA zato što je bila šefica baze u tajnom centru za pritvaranje na Tajlandu, gde su dvojica osumnjičenih bili podvrgnuti brutalnom ispitivanju simulacijom davljenja.

Na pitanje da li bi sprovela nalog predsednika Donalda Trampa za koji misli da je moralno sporan, Djina Haspel je rekla da ne bi, preneo je Asošiejted pres.

Ona je rekla da neće ponovo pokretati ugašeni program CIA za pritvaranje i ispitivanje osumnjičenih za terorizam, iako je Tramp rekao da on podržava grupe metode ispitivanja kao što je simuliranje davljenja.

Haspelova je rekla da ne veruje da bi Tramp od nje tražio da ponovo uvede takve metode.

Ona je rekla da je njen “moralni kompas snažan” i da CIA mora raditi u skladu s američkim vrednostima.

Djina Haspel bi mogla postati prva žena na čelu CIA. Ona je prvi operativac koji je predložen da vodi agenciju posle više decenija. U CIA je skoro sve vreme radila tajno i veći deo njenog dosijea je pod oznakom državna tajna.

NE PROPUSTITE:

KO JE KRVAVA ĐINA PRVA ŽENA NA ČELU CIA: Nova direktorka je stručnjak za mučenje, od nje je i Al Kaida drhtala

ZVALI SU JE KRVAVA ĐINA: Zašto je Tramp nominovao kontroverznu veteranku za novu direktorku CIA

KRVAVA ĐINA SE NEĆKA: Mučiteljka ponudila da povuče kandidaturu za šefa CIA

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar