KRVAVI PROTESTI: U Iraku poginulo 67 osoba

KRVAVI PROTESTI: U Iraku poginulo 67 osoba

AP Photo/Khalid Mohammed


Najmanje 67 Iračana je poginulo, a više stotina je povređeno u sukobu sa bezbednosnim snagama tokom drugog dana antivladinih protesta, kažu bezbednosni izvori.

U pokušaju da smiri nasilje premijer Abdul Mahdi naredio je da pripadnici Protivterorističke jedinice (CTS) izađu na ulice Bagdada i grada Nasirije na jugu Iraka, javlja Srna, a prenosi Blic.

Bezbednosni izvori rekli su da su pripadnici ove jedinice dobili naređenje da “iskoriste sve neophodne mere” za okončanje protesta.

Oko ponoći pripadnici CTS su preuzeli kontrolne punktove oko trga Tahrir i krenuli su u rasterivanje demonstranata ispaljujući suzavac.

AP Photo/Hadi Mizban

AP Photo/Hadi Mizban

Pripadnici CTS razbili su demonstracije i u Nasiriji, gde je uhapšeno više desetina ljudi.

Povezane vesti – TAKO TO RADE ČILEANCI: Milion ljudi na mirnom protestu u Santijagu

Demonstranti su zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopštila je policija.

AP Photo/Hadi Mizban

AP Photo/Hadi Mizban

Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom meseca, postali su nasilni pošto su bezbednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

AP Photo/Hadi Mizban

AP Photo/Hadi Mizban

Posle nedelju dana nasilja u prestonici Iraka i južnim delovima zemlje, vladinom istragom utvrđeno je da su snage bezbednosti koristile prekomernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika bezbednosnih snaga.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar