Svet
02.12.2021. 10:34
R.E.

Objavio da se povlači

Kurc: "Nisam svetac"

Sebastian Kurc, 2. 12. 2021.
Izvor: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Lider Narodne partije Austrije (OVP), bivši kancelar Sebastijan Kurc saopštio je da se povlači sa svih političkih funkcija i najavio da otvara novo poglavlje u kojem želi više da se posveti porodici i sinu Konstantinu, koji se rodio pre nekoliko dana.

Rečima "bila mi je velika čast što sam dobio priliku da služim zemlji deset godina, a sada idem u bolnicu po moju devojku i sina", Kurc je saopštio povlačenje iz politike.

Kurc je kazao je da je proteklog vikenda doneo odluku, kada mu se rodio sin.

"To je bio trenutak kada sam postao svestan da ima mnogo toga lepog u životu i izvan politike. Ovo je bilo zanimljivo poglavlje, ali sada je vreme za nešto novo", naglasio je Kurc koji se iz politike povlači sa 34 godine života.

Kurc je, u svom obraćanju medijima, rekao da oseća zahvalnost kada pogleda unazad, na deset godina rada u vladi, prvo kao državni sekretar, potom kao ministar spoljnih poslova, i onda kao kancelar.

"Da budem iskren, veoma sam zahvalan za sve to vreme, sva iskustva koja sam mogao da steknem i na svemu što smo uspeli da sprovedemo. Nadam se da smo moj tim i ja uspeli zemlju da pomerimo barem jedan mali korak u pravom smeru. Uvek sam davao sve od sebe”, objasnio je on.

Kurc je podsetio da od samog početka nije skrivao svoja politička uverenja, a to je da građani moraju imati mogućnost da žive od svoje zarade, da je neophodno zaustaviti migraciju, da je važno podstaći privredu Austrije.

Ti stavovi, konstatovao je, dobili su podršku, ali i nailazili kod nekih na odbijanje, međutim u liberalnoj demokratiji, kaže, važno je da se vode diskusije sa svim, što je rado radio, posebno sa građanima širom zemlje.

"Imao sam mogućnost da mnogo naučim, jer je politika svestrana, a mesto kancelara daje vam široku lepezu oblasti kojima se bavite. Prelepo je kada možete nešto da pomerite, kada imate osećaj da činite nešto dobro. Ali istovremeno, na mestu kancelara, svakog dana morate donositi brojne odluke, i već ujutro znate da će među njima biti i neke loše“, kazao je on.

Kurc je rekao da je svakodnevno bio izložen kritikama, ali da je to smatrao pozitivnim, jer mu je davalo dodatni elan da još više da od sebe.

"Moj tim i ja svom 10 godina radili 24 sata za zemlju. Stavili smo državu iznad svega, a za sve ostalo nije bilo vremena. U toj fazi zasigurno sam puno zapostavljao, pre svega porodicu“, dodao je on.

Kazao je da je obavljao političke funkcije uz najveće zadovoljstvo, koje je, proteklih dana, priznaje, malo opalo.

"Politiku sam uvek shvatao kao takmičenje boljih ideja, ali poslednjih meseci moj politički dan je bio obeležen podmetanjima, lažima, neopravdanim optužbama. Moje oduševljenje politikom se zbog toga nešto smanjilo. Iako je to deo tako visokih funkcija, a znam to od kolega iz inostranstva koji su isto tako suočeni neopravdanim napadima. Međutim kada to sami doživite to je nešto što oduzima snagu, i što je kod mene malo ugasilo plamen“, naglasio je on.

Istakao je da zna da nije svetac, ali nije ni kriminalac, već samo običan čovek sa greškama i uspesima.

Kurc je podvukao da se raduje posebno danu, iako to može trajati godinama, kada će pred sudom moći dokazati da su sve optužbe bile neopravdane i lažne.

On je ukazao da je sa sobom nosi mnogo utisaka, stekao iskustava, kroz razgovore sa brojnim ličnostima, kao i predsednicima svetskih sila Kine, SAD i Rusije.

Naglasio je da se oduvek zalagao za produbljenje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana, što mu je bio poseban prioritet, ali i sklapanje saveza u sprečavanju neispravnih odluka u EU.

Izrazio je zadovoljstvo što je pod njim vlada uspela da sprovede brojne stvari, a pre svega mu znači, kaže, što su povećane minimalne plate i penzije, što je uvedne porodični bonus.

Kurc je rekao da je pobeda na protekla dva glasanja bilo nešto što je najlepše što je doživeo do rođenja deteta, što je premašilo, kaže sve što se do tada dogodilo.

“Izborne pobede i rođenje deteta nikada neću zaboraviti”, poručio je on.

Istakao je da se povlači iz politike, ali da mu je važno da iza sebe ostavi snažnu Narodnu partiju (OVP).

Podvukao je da je bio pogrešan utisak da se uspesi stranke mogu pripisati samo jednoj osobi, jer je OVP puna iskusnih snaga, mladih talenate, mnogih ljudi koji nose taj plamen u sebi koji sam ja imao.

Najavio je da će u petak biti održana sednica Predsedništva OVP na kojoj će predati sve funkcije - lidera stranke, ali i šefa poslaničkog kluba.

“Za mene počinje novo poglavlje u životu, koje mogu danas pokrenuti. Radujem se vremenu sa deteteom i porodicom, pre nego što ću se u idućoj godini posvetiti novim zadacima”, zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je uhapšena ključna ličnost u aferi "Kurc"?
Sebastijan Kurc 12.10.2021.

Prvo hapšenje u istrazi

12.10.2021. 12:50

Zašto je uhapšena ključna ličnost u aferi "Kurc"?

U istrazi protiv doskorašnjeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca zbog korupcije i mita je uhapšena Zabine Bajnšab, istražiteljka javnog mnjenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve