Svet
09.05.2021. 21:31
Tanjug

Proširenje je ključno

Kurc: Pandemija pokazala slabosti EU

Sebastjan Kurc
Izvor: EPA/CHRISTIAN BRUNA

"Ključno u tome je i proširenje EU na države Zapadnog Balkana", istakao je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas, povodom Dana Evrope, da je pandemijska kriza pokazala slabosti EU u poređenju sa drugim akterima, a šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg podvukao je da je prošla godina bila izgubljena godina u vezi proširenja Unije, i da to sada ne sme biti slučaj, jer je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

"Protekli meseci pandemije nisu bili samo izazovni za sve građane u Evropi, već je kriza jasno pokazala sve slabosti EU u poređenju sa drugim akterima. Zbog je sada važno da nastali zaostatak nadoknadimo brzim i efikasnim merama, a pre svega ekonomski rast, konkurentnost i proširenje zajedničkog tržišta podstaknemo modernizacijom i digitalizacijom“, naglasio je Kurc.

Sebastjan Kurc
Izvor: EPA/CHRISTIAN BRUNA

On je dodao je da je predstojeća Konferencija o budućnosti Evrope šansa da se vodi ovorena debata o tome šta EU u budućnosti mora činiti, a Austrija će doprineti pozitivnom razvoju Unije i očuvanju zajedničkih vrednosti.

Ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da Evropa mora biti postavljena tako da je spremna za budućnost.

"Protekla godina je pokazala u Evropi za vreme pandemije da je mnogo toga dobro funkcionisalo. Tako nam je pošlo za rukom da održimo zajedničko tržište i fondonom za obnovu pokrenemo najveći finansijski paket u istoriji evropske integracije“, objasnio je on.

Međutim, dodaje, iz krize se mora povući ispravna poruka, kako bi EU bila spremna na budućnost.

"Ključno u tome je i proširenje EU na države Zapadnog Balkana. Protekla godina je bila izgubljena godina za ceo region i sada je važno da se nadoknadi zastoj, jer će šteta biti sve veća. Bez naših partnera na Zapadnom Balkanu, EU nije kompletna", upozorio je Šalenberg.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

KURC: U Evropi definitivno mora mnogo toga da se promeni
Sebastjan Kurc

Previše birokratije

26.04.2021. 14:16

KURC: U Evropi definitivno mora mnogo toga da se promeni

Spora kampanja vakcinacije u Evropi je pokazala da se u EU mora mnogo toga promeniti, ocenio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve