Svet
14.11.2018. 18:49
R.E./Beta

Kuvajtske vlasti su

KUVAJT NA SAJMU KNJIGA CENZURISAO 1.000 NASLOVA: Među cenzurisanima i delo Dostojevskog " Braća Karamazovi"

kuvajt.png

Kuvajtske vlasti su na književnom festivalu koji danas počinje u toj zemlji cenzurisale skoro hiljadu knjiga, medju kojima je i

Kuvajtske vlasti su na književnom festivalu koji danas počinje u toj zemlji cenzurisale skoro hiljadu knjiga, medju kojima je i klasik Fjodora Dostojevskog "Braća Karamazovi", naveli su organizatori.

Direktor Kuvajtskog medjunarodnog književnog festivala Saad al-Anzi rekao je da je ministarstvo informisanja zabranilo 948 naslova.

Prema njegovim rečima, medju zabranjenim delima su i "Braća Karamazovi", delo Dostojevskog iz 1880, u kom se prikazuje Rusija iz 19. veka, i postavljaju pitanja o moralu, slobodnoj volji i postojanju boga.

Dostojevski se tako pridružio sve dužem spisku pisaca čija dela su zabranjena u Kuvajtu, zemlji koja važi za umerenu u Persijskom zalivu, ali u kojoj je konzervativna struja sve jača u političkom i društvenom životu.

Ministarstvo informisanja je u poslednjih pet godina zabranilo više od 4.000 knjiga, medju kojima su i "Zvonar Bogorodičine crkve" Viktora Igoa i "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa.

Sve knjige koje će biti izložene na festivalu je unapred pregledala cenzorska komisija, kako predvidja kuvajtski zakon.

Ta komisija je odgovorna ministarstvu informisanja a radi po osnovu zakona o "medijima i izdavaštvu" iz 2006, koji predvidja kazne za izdavače knjiga i medije.

Na meti zakona su vredjanje islama i pravosudja, pretnje nacionalnoj bezbednosti, "pozivanje na nered" i "nemoralni" akti.

Aktivisti su u septembru dva puta protestovali na ulicama protiv sve veće cenzure.

Kuvajt je od sedamdesetih do devedesetih godina bio izdavački centar, s kulturnim magazinom "al-Arabi", mnogo čitanim u arapskim zemljama i nizom knjiga popularne nauke, beletristike i drugog.

Medjutim, poslednjih godina u Donjem domu kuvajtskog parlamenta, jedinom u regionu koji se bira opštim glasanjem, uglavnom dominiraju konzervativci i izabrani predstavnici plemena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve