Svet
02.03.2021. 16:11
Tanjug

Uvođenje kovid pasoša

LAVROV: Kovid pasoši u Evropskoj uniji suprotni dobrovoljnoj vakcinaciji

sergej-lavrov.jpg

Uvođenje kovid pasoša na teritoriji Evropske unije bilo bi u suprotnosti sa principom dobrovoljne vakcinacije, izjavio je ministar spoljnih poslova

Uvođenje kovid pasoša na teritoriji Evropske unije bilo bi u suprotnosti sa principom dobrovoljne vakcinacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Proizilazi da je ova ideja u suprotnosti sa pravilima demokratije, jer u zemljama Evropske unije postoji odluka da je vakcinacija dobrovoljna. Ako se uvede ''kovid pasoš'' to će biti u suprotnosti sa principom dobrovoljnosti. To znači da će ljudi biti naterani na silu, ako ljudi, naravno, žele da putuju, a u Evropi, bez kretanja između zemalja članica Evropske unije stanovništvo teško da može da zamisli svoj život", istakao je Lavrov.

Povezane vesti - IVANUŠA: Stav SZO da se za sada ne uvode kovid pasoši

On je dodao da odluke Evropske unije vezane za moguće uvođenje kovid pasoša ne bi trebalo da diskriminišu građane Rusije, prenosi Sputnjik.

"Još uvek ne mogu ništa da kažem kako će ovo uticati na mogućnosti građana Rusije. Moramo sačekati konačnu rezoluciju po ovom pitanju. Mi smo na našem nivou obavestili kolege iz Evropske unije da računamo na donošenje odluka koje neće diskriminisati građane Rusije", odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da prokomentariše ideju Evropske unije o uvođenju kovid pasoša u Evropi.

[caption id="attachment_289171" align="alignnone" width="675"]Mandel Ngan/Pool photo via AP Mandel Ngan/Pool photo via AP[/caption]

Prema njegovim rečima, "biće moguće reći nešto konkretnije kada ova ideja dobije bar neka preliminarna konkretna obeležja".

"Da vidimo kako će se to završiti. Nadam se da će odluka biti doneta uzimajući u obzir stavove država-članica, a ne da im se nameće. Faktor dobrovoljne vakcinacije je veoma ozbiljan", zaključio je on.

Povezane vesti - SZO očekuje kraj pandemije početkom naredne godine

Nemačka kancelarka Angela Merkel ranije je izjavila da su se lideri Evropske unije saglasili o neophodnosti uvođenja sertifikata o vakcinaciji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve