Svet
25.09.2021. 22:10
Tanjug

"Nije na stolu"

Lavrov: Međunarodno priznanje talibana se ne razmatra

Sergej Lavrov
Izvor: AP POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je da se trenutno ne razmatra međunarodno priznanje talibana.

"Pitanje međunarodnog priznanja talibana u ovom trenutku nije na stolu", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je govorio na marginama godišnjeg okupljanja svetskih lidera u Njujorku na Generalnoj skupštini UN, a njegovi komentari usledili su nakon što su talibani imenovali izaslanika UN, pri čemu je došlo do sukoba oko predstavljanja Avganistana u ovom međunarodnom telu.

Talibanske vlasti u Kabulu su obavestile UN da Avganistan više ne predstavlja dosadašnji predstavnik i da su oni odredili Suhaina Šahina, portparola organizacije u Dohi, za novog ambasadora pri UN.

Talibani su zatražili da se obrate svetskim liderima na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, a ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutak uputio je pismo UN sa tim zahtevom.

Sergej Lavrov
Izvor: AP POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Sadašnji ambasador Avganistana u UN Gulam Isakzaj, koji predstavlja vladu koju su zbacili talibani, takođe je zatražio obnovu akreditacije u UN.

Rusija je član devetočlanog Odbora za akreditive UN, zajedno sa Kinom i SAD, koji će kasnije ove godine raspravljati o suprotstavljenim zahtevima za predstavljanje Avganistana u UN.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je ranije poručio da je želja talibana za međunarodnim priznanjem jedina poluga koju druge zemlje mogu da iskoriste da ih pritisnu da sastave inkluzivnu vladu i da poštuju ljudska prava, posebno žena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani: Al Kaide nema u Avganistanu
Talibani

"Neće biti opasnosti"

21.09.2021. 14:07

Talibani: Al Kaide nema u Avganistanu

Talibani su zjavili da nema dokaza o postojanju militanata Islamske države i Al Kaide u Avganistanu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve