Svet
13.04.2021. 11:39
Tanjug

"Greška gora od zločina"

LAVROV: Neki žele da sahrane iranski nuklearni sporazum

Sergej Lavrov, Moskva, Rusija
Izvor: EPA

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je danas da su oni koji žele da sahrane iranski nuklearni sporazum uključeni u izvesne provokacije, jer pregovori o obnovi tog sporazuma imaju vremenske okvire.

Lavrov je, posle razgovorasa iranskim kolegom Muhamedom Džavadom Zarifom, izrazio nadu da će zdrav razum prevladati i da će Evropska unija "spoznati svoju odgovornost za sudbinu iranskog nuklearnog sporazuma i neće pratiti one koji žele da ga unište i sahrane".

Kako je rekao, Rusija se nada da će iranski nuklearnom sporazum biti očuvan i da će se SAD vratiti njegovoj primeni.

Prema rečima ruskog ministra, Teheran je spreman da odmah krene u tom pravcu pri odgovarajućim koracima koji se zahtevaju od SAD, prenosi Sputnjik.

"Podržavamo pregovore koji su trenutno u toku na bečkoj platfomi o osuđujemo svaki pokušaj ometanja tih važnih pregovora", dodao je Lavrov.

On je istakao da eksteritorijalne sankcije koje uvode Sjedinjene Američke Države i Evropska unija protiv zemalja koje sarađuju sa Iranom moraju da budu potpuno eliminisane.

sergej Lavrov, Rusija. Moskva
Izvor: EPA

Dodao je da Moskva insistira na ukidanju svih američkih sankcija uvedenih protiv Teherana kojima se krši sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Komentarišući sankcije koje je EU uvela protiv Irana, ministar je rekao da, ukoliko je ta odluka doneta u jeku pregovora i Beču, onda to predstavlja grešku goru od zločina.

U Beču je prošle nedelje nastavila rad komisija Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu.

Glavna tema bila je izrada koraka koji bi mogli da se preduzmu za povratak SAD u okvire sporazuma koji je napustila 2018. godine zalaganjem prethodnog predsednika Donalda Trampa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve