Svet
17.11.2020. 17:41
Tanjug

LAVROV: Obnova dijaloga Moskve i Berlina u interesu Evrope

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi obnavljanje dijaloga između Rusije i Nemačke bilo u interesu Evrope.

On je rekao da je Rusija iskreno zainteresovana za to, jer polazi od pretpostavke da se period napetosti u bilateralnim odnosima Moskve i Berlina može prevazići.

Ocenivši da se odnosi između Rusije i EU kontinuirano degradiraju u poslednjih nekoliko godina, Lavrov je istakao da to nije greška Rusije i upozorio da je evropska politika doprinela stvaranju novih podela.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Mandel Ngan/Pool photo via AP

Prema rečima ruskog šefa diplomatije, EU je podržala neustavni državni udar u Ukrajini, uvela unilateralne sankcije Rusiji i razorila kompletan, složeni sistem dijaloga između Rusije i EU.

"Neprekidne optužbe, ultimatumi i pretnje protiv Rusije postali su rutinski instrumenti nemačke spoljne politike. Trenutna tenzija skupo je koštala evropske narode čija je bezbednost postala taoc političkog sebičluka. Mi smo ipak uvereni da je mogućnost da se uspostavi arhitektura mira očuvana", poručio je Lavrov, preneo je TAS.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Lavrov je podsetio da su i Rusija i Evropa suočene sa istim izazovima i pretnjama - od terorizma, proliferacije oružja za masovna uništenja i pandemije korona virusa i da sve to zahteva udružene napore Rusije i EU.

"Rusija je, sa svoje strane, uvek spremna za iskrenu, ravnopravnu saradnju i zalaže se za uspostavljanje ravnoteže interesa", zaključio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve