LAVROV ODGOVORIO TEREZI MEJ: Rusija nije kriva za trovanje, London nam odbio pristup podacima iz istrage

LAVROV ODGOVORIO TEREZI MEJ: Rusija nije kriva za trovanje, London nam odbio pristup podacima iz istrage

Foto: Beta/AP/Alexander Zemlianichenko


Rusija “nije kriva” za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji i spremna je da sarađuje sa britanskim vlastima u istrazi o tom trovanju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da je pozvalo na razgovor britanskog ambasadora u Moskvi Lorija Bristoua kao odgovor na optužbe britanske premijerke Tereze Mej prema kojoj postoji velika verovatnoća da Rusija stoji iza tog trovanja.

“Rusija nije kriva i spremna je da sarađuje” u istrazi “ukoliko Velika Britanija ispuni svoje međunarodne obaveze”, rekao je Lavrov novinarima u Moskvi dan posle optužbi britanske premijerke upućenih Rusiji tim povodom.

TEREZA MEJ PORUČILA RUSIMA: Moskva da se izjasni o nervnom agensu do kraja dana

Lavrov je rekao da Rusija traži pristup uzorcima nervnog gasa kojim su otrovani bivši dvostruki agent Skripalj i njegova ćerka Julija, pre nego što može da pruži objašnjenja koja traži London.

“Tražili smo u zvaničnoj noti da nam se dozvoli pristup toj supstanci i tražili pristup svim podacima u istrazi obzirom da je jedna od žrtava državljanka Rusije Julija Skripalj”, rekao je Lavrov i dodao da je London odbio te zahteve.

On je optužio britanske vlasti da krše Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja prema kojoj osumnjičenoj zemlji treba pružiti pristup inkriminisanim supstancama i treba omogućiti transparentnu istragu.

Tereza Mej izjavila je juče da je bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj bio izložen vojnom nervnom agensu kakav proizvodi Rusija i da postoji “velika verovatnoća” da je Rusija odgovorna za trovanje.

Britanska premijerka je rekla da je hemikalija upotrebljena u napadu identifikovana kao deo grupe nervnih agenasa poznate kao “novičok”.

Lavrov je izjavio danas da Britanija “pre nego što postavlja ultimatume” treba da poštuje svoje obaveze po pitanju međunarodnog prava, u ovom slučaju poštovanja Konvencije o hemijskom oružju.

ODBEGLI PUKOVNIK RUSKE VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE U KRITIČNOM STANJU: Pronađen u nesvesti u tržnom centru u Engleskoj, sumnja se da je otrovan nepoznatom supstancom, London optužio Rusiju za pokušaj likvidacije

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar