LAVROV: Rusija spremna na razgovor, ali Evropska unija uništava odnose

LAVROV: Rusija spremna na razgovor, ali Evropska unija uništava odnose

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Rusija je spremna da razgovara o svim problemima nagomilanim u odnosima sa EU, ali je Brisel namerno uništio osnov tih odnosa, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora sa finskim kolegom Peka Havisto u Sankt Peterburgu.

Lavrov je kazao da će Rusija biti spremna da oživi odnose s Evropskom unijom kad Brisel prestane da ih uništava, prenosi TAS S.

“Na Evropskoj uniji je da odluči. Ako je odlučila da odnose ipak treba obnoviti i preokrene korake za njihovo prekidanje, onda ćemo mi takođe biti spremni na to”, rekao je Lavrov.

Kako je naveo, prekid odnosa između Rusije i EU traje odavno, a inicijator toga je EU, prenosi Sputnjik.

“U principu, svako ko je manje-više zainteresovan za situaciju u Evropi odavno zna da se taj prekid (u odnosima Rusije i EU) odvija već dugi niz godina: odnose neprestano raskida Evropska unija”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Havistom.

Shutterstock

Shutterstock

Komentarišući izjave iz Evropske unije da se poseta šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja Rusiji završila ponižavanjem, Lavrov je rekao da se pravo poniženje Evropske unije dogodilo 2014. godine, tokom krize u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, svojevrsna prekretnica bila je 2014. godina, kada se, kako je naveo, u Ukrajini dogodio državni prevrat, a “Evropska unija u velikoj meri pokazala svoju nemoć u odnosu na sporazum postignut neposredno uoči prevrata izmedu vlade i opozicije i na koje su svoje potpise stavile Nemacka, Francuska i Poljska“.

Ministar je primetio da opoziciji nije bilo stalo do ovih potpisa i mišljenja Evropske unije da je neophodno realizovati sporazum.

Lavrov je naglasio da Rusija nema problema u odnosima sa pojedinačnim evropskim zemljama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar