LAVROV: Sarađivaćemo sa SAD, spremni na svaki razvoj događaja

LAVROV: Sarađivaćemo sa SAD, spremni na svaki razvoj događaja

AP Photo/Petros Karadjias


Rusija je spremna za bilo kakav razvoj događaja u svetu nakon sumiranja rezultata američkih predsednickih izbora, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i istakao da Moskva planira da sarađuje sa budućom američkom administracijom na osnovu principa iskrenosti, jednakosti i uzajamnog poštovanja.

“Polazimo od činjenice da je prerano raspravljati o posledicama američkih izbora na međunarodne odnose pre objavljivanja zvaničnih rezultata. To je naš načelni stav. Svakako, pažljivo posmatramo šta se dešava s druge strane Atlantika i spremni smo za svaki razvoj događaja”, rekao je Lavrov komentarišući kako bi pobeda Džo Bajdena mogla da utiče na situaciju u svetu.

Lavrov je u intervjuu za međunarodnu novinsku agenciju Kazinform rekao da bi, sudeći po Bajdenovim komentarima, moglo da se sugeriše da će američka spoljna politika u slučaju njegove pobede više odgovarati idejama koje je promovisao bivši predsednik SAD Barak Obama, prenosi TAS S.

Mandel Ngan/Pool photo via AP

Mandel Ngan/Pool photo via AP

“Kao što je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, sve to analiziramo smireno i rutinski, prihvatićemo svaku odluku američkog naroda i sarađivaćemo sa bilo kojom administracijom. Naravno,na osnovu principa iskrenosti, uzajamnog poštovanja i nemešanja u unutrašnje poslove”, naveo je Lavrov.

On je dodao da, “s ove tačke gledišta”, Moskva ima pravo da očekuje da će Vašington početi da uzima u obzir legitimne interese drugih međunarodnih aktera, uključujući Rusiju i Kazahstan, kao i njihova integraciona udruženja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar