Svet
14.10.2020. 12:51
Tanjug

Ruski ministar spoljnih

LAVROV UPOZORAVA: Rusija bi mogla da prekine kontakt sa EU

lavrov-photo-ap-3.jpg

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je u utorak da bi Moskva mogla da prekine kontakt sa EU, kao

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je u utorak da bi Moskva mogla da prekine kontakt sa EU, kao odgovor na sankcije zbog navodnog trovanja Alekseja Navaljnog, prenosi AP.

"Najverovatnije ćemo jednostavno morati da privremeno prekinemo da razgovaramo sa onim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za spoljnu politiku i koji ne razumeju potrebu za dijalogom uz uzajamno poštovanje", rekao je sinoć Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi.

Ruski ministar je posebno ukazao na nedavne izjave predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajen o prekidu partnerstva sa Rusijom i rekao da će se taj scenario ostvariti, ukoliko je to ono što EU želi.

[caption id="attachment_239593" align="alignnone" width="656"]EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV[/caption]

"Rusija želi da shvati da li je moguće poslovati sa EU u sadašnjim uslovima", dodao je Lavrov.

Izjava ruskog ministra usledila je dan nakon što su ministri spoljnih poslova članica EU složili da uvedu sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama optuženim za navodno trovanje Alekseja Navaljnog.

Na sastanku u ponedeljak u Luksemburgu, Francuska i Nemačka su pozvale ostale članice EU da zamrznu imovinu onih koji su osumnjičeni za umešanost u trovanje Navaljnog i da im zabrani da putuju u Evropu, u cilju borbe protiv upotrebe i širenja hemijskog oružja.

Povezane vesti - LAVROV: Odnosi između Rusije i EU ubrzano se pogoršavaju

Šef diplomatije EU Žozep Borelj nije pružio više informacija o tome kome bi mogle da budu uvedene sankcije ili koje bi mere mogle da budu na snazi, ali je rekao da će otpočeti rad na pripremama za ove akcije.

Nemačka vlada je 2. septembra saopštila da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan novičkom, a ove optužbe je Kremlj negirao. Berlin tvrdi da su ovaj zaključak potvrdile laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta istakao da je Rusija spremna da sarađuje sa Nemačkom u istrazi povodom slučaja Navaljni, napominjući da u organizmu opozicionog lidera nisu pronađene nikakve otrovne supstance pre njegovog odlaska za Berlin.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve