Svet
08.12.2020. 15:22
R. E. / Sputnik

LAVROV: Zapad ponovo stvara unipolarni svet ─ Rusija i Kina se neće potčiniti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zapad pokušava da oživi jednopolarni model sveta, ali je malo verovatno da će mu se Kina i Rusija potčiniti, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji skupštine Ruskog saveta za međunarodne poslove.

On je dodao da je Evropska unija, očigledno, odustala od svojih pretenzija na pol multipolarnog svetskog poretka i počela da se fokusira na Sjedinjene Američke Države, prenosi Sputnik.

"Sudeći po svemu, Evropska unija je odustala od svojih pretenzija na ulogu jednog od polova u multipolarnom sistemu, koji je objektivno formiran i potpuno se orijentisala ka Sjedinjenim Američkim Državama. Politika Nemačke po mnogim pitanjima u poslednje vreme nas je uverila da je to upravo ono što Berlin želi da uradi, zadržavajući svoje pretenzije na potpuno vođstvo u EU. Francuzi imaju malo drugačiju politiku, ali čini nam se dominantnom tendencija odustajanja Evropske unije od pretenzija na pol u multipolarnom svetskom poretku", istakao je Lavrov.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Petros Karadjias

Prema njegovim rečima, intelektualnim opravdanjem svoje politike Zapad iznosi zloglasni koncept svetskog poretka zasnovan na pravilima koja se izmišljaju usput, na internim sastancima.

Ruski ministar dodao je i da Zapad pokušava da diskredituje Ujedinjene nacije.

"Zapad iznosi zloglasni koncept ‘svetskog poretka zasnovanog na pravilima’. Pravila se izmišljaju u hodu, na raznim internim sastancima. Evropska unija upravo je ponovo zaslužila pohvale (američkog državnog sekretara Majka) Pompea odobrivši generički paket, generički mehanizam za uvođenje sankcija zbog kršenja ljudskih prava. Još jedan mehanizam, nakon hemijskog i sajberhakerskog, koji EU stvara u svom uskom krugu, ne trudeći se da se obrati univerzalnim organima stvorenim pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Ovi organi, koji sada prolaze kroz teška vremena, Zapad na sve moguće načine pokušava da diskredituje", naglasio je Lavrov.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je objasnio da Zapad ili pokušava da ih potčini svojoj volji kroz "privatizaciju" sekretarijata, kao što se vidi u Oranizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO), ili, "kada to ne uspeva, izvlači odgovarajuću temu izvan struktura Ujedinjenih nacija, izvan univerzalnih konvencija".

U okviru novog režima globalnih sankcija za kršenje ljudskih prava, koji je usvojila Evropska unija, sankcije mogu biti uvedene protiv narušilaca ljudskih prava širom sveta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
30.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve