IZBORI I FACEBOOK Klinton: Zukerberg da plati cenu za štetu koju nanosi demokratiji

IZBORI I FACEBOOK Klinton: Zukerberg da plati cenu za štetu koju nanosi demokratiji


Mark Zukerberg bi trebao da “plati cenu” za štetu koju nanosi demokratiji, izjavila je Hilari Klinton izrazivši sumnju u to da li su slobodni i fer izbori mogući čak i nakon odluke Facebooka da ne proverava tačnost političko oglašavanja na Facebook-u.

Govoreći u Njujorku na projekciji Netflix-ovog dokumentarnog filma “The Great Hack”, koji govori o skandalu sa Cambridge Analiticom, bivša kandidatkinja za predsednika SAD 2016. ukazala je na pretnju na predstojećim izborima i u SAD-u i u Velikoj Britaniji – odluka Facebook-a da dozvoli političarima da, kako kaže, čak i lažu u oglasima postavljenim na svojoj platformi.

Klintonova ističe da je neizbežno da lažne informacije na Facebook-u utiču na izbore “jer propaganda deluje”. Tako je, kako navodi, tokom kampanje 2016. godine na Facebook-u širena lažna vest da je papa Franja podržao Trampa.

Tramp Klinton

“To je stvarno imalo uticaja. i u budućnosti će biti samo još snažnije jer će Facebook i biti samo još  bolje testiran. Oni znaju u čemu su bili uspešni. I stalno dobijamo signale upozorenja o tome šta se upravo događa i kako će to verovatno uticati na naše sledeće izbore”, istakla je Klintonova.

“Cambridge Analitica” koristila je nelegalno prikupljene Facebook podatke kako bi ciljala glasače na američkim izborima, ali Klinton je rekla da je ovo samo “vrh ledenog brega”, u smislu izazova sa kojima se suočava demokratija.

Ipak, njene najoštrije primedbe bile su rezervisane za Facebook.

Shutterstock

Shutterstock

“Kad je Facebook glavni izvor vesti za više od polovine Amerikanaca, i jedini izvor vesti na koji većina njih obraća pažnju i ako objavi da nema odgovornost za emitovanje lažnih oglasa… Treba da dobijamo tačne informacije o bilo čemu, a kamoli o kandidatima za funkciju predsednika države!”

foto: Tviter

foto: Tviter

Na pitanje da li misli da postoji bilo kakva veza između sastanka iza zatvorenih vrata koji je Zukerberg nedavno imao sa predsednikom Trampom i naknadne odluke Facebook-a da promeni svoju politiku oko provere činjenica “lažnih, varljivih ili namerno pogrešnih sadržaja” od strane političara, Hilari kaže: “Da zaverenički nastrojena, mogla bih sugerirati da izgleda da postoji neka veza”.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Ona je takođe skrenula pažnju na povezanost Bregzita i Trampove kampanje za koju je rekla da toga, tokom kampanje, nije bila svesna.

“Bila sam pomalo zbunjena rezultatom Bregzita, ali tada nisam videla direktnu vezu. Nisam znala za svu umešanost istih igrača u Bregzit i u naše izbore…”

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar