VELIKA AFERA Lažni remont aviona potresa Hrvatsku

VELIKA AFERA Lažni remont aviona potresa Hrvatsku


“Jutarnji” navodi da je Vojna policija vodila istragu o kupovini i remontu aviona, ali da nije preduzeto ništa u vezi sa sumnjivim poslom

ZAGREB, 24. marta – Afera oko hrvatskih borbenih aviona koji su remontovani u Ukrajini ne stišava se, a Jutarnji list u tekstu pod nazivom “Vojna tajna služba je znala da je celi remont lažiran?“ navodi da je pet od 12 aviona prizemljeno, u toku je njihov intenzivan pregled i obrada dokumentacije, dok ostalih sedam leti samo da se ne bi kršili propisi NATO.
– Na rezervoarima za gorivo je kao oznaka porekla naveden Sovjetski Savez i to ukazuje da se radi o veoma starim i već teško upotrebljivim rezervoarima na kojima je unutrašnja gumena obloga već dotrajala ili potpuno istrošena. Postoje ozbiljne indicije da su na pet kupljenih aviona trupovi iz Bugarske, koja je navodno obavestila NATO da su ti delovi aviona uništeni. Ukoliko je to tačno, postavlja se pitanje kako su onda završili u Odesi – piše ovaj hrvatski dnevnik.

Navodi se da na jednom avionu postoje oznake latiničnog pisma na francuskom jeziku, dok su na drugom ćirilične oznake.

– Detaljnom proverom utvrđeno je da su krila aviona iz Alžira. Na trupu aviona nalazi se pločica sa serijskim brojem. Na avionima koji su kupljeni od Ukrajine su dve pločice. Jedna je prefarbana, druga je dodata, što ukazuje da su menjani serijski brojevi aviona –  navodi se u tekstu.

Dodaje se da identifikacioni sistem dugo vremena nije radio na avionima kako treba i bio je potreban određeni period dok nisu usklađeni, a pošto je pet takozvanih jemenskih aviona sastavljeno, na testiranjima je curilo gorivo iz rezervoara.

– Posle preuzimanja aviona konstantno su se pojavljivali problemi sa hidraulikom, a u nekim slučajevima je bilo problema sa izvlačenjem stajnog trapa, odnosno točkova prilikom sletanja. Opremu za navigaciju je ugrađivala češka kompanija ČLS. Oprema je ugrađivana već u Ukrajini, ali konstantno nije radila, pa je došlo do velikog kašnjenja u isporuci – ističe se.

Takođe, na testiranjima u Ukrajini su radari bili veliki problem, jer je dolazilo do velikih odstupanja prilikom korišćenja, a na dva aviona pojavilo se pumpanje vazduha u motor, što za posledicu ima gašenje agregata, što govori da sistem za dovod vazduha u motor nije namontiran ili je to učinjeno loše.

“Jutarnji” navodi da je Vojna policija vodila istragu o kupovini i remontu aviona, ali da nije preduzeto ništa u vezi sa sumnjivim poslom i da su pronađeni dokumenti iz 2013. i 2014. godine koji upozoravaju na brojne nepravilnosti koje se događaju, pa i zaključak da je remont aviona lažiran.}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar