Svet
03.03.2024. 11:03
Beta-AFP

Kejp Kanaveral na Floridi

Zbog čega je odložen let u svemir sa posadom NASA

1
Izvor: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Poletanje rakete Falkon 9 američke kompanije Spejsiks (SpaceX) ka Međunarodnoj svemirskoj stanici pomereno je za jedan dan, saopštio je operator.

Navedeno je da je let odložen zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Let koji je prvobitno predviđen za 23.16 po lokalnom vremenu u subotu (5.16 u nedelju po srednjeevropskom vremenu) iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi, odložen je zbog snažnog vetra, saopštio je Spejsiks.

Let, deo uobičajene rotacije posada Međunarodne svemirske stanice (MSS), prvobitno je planiran za 22. februar, pa je bio odložen.

Kapsula Dragon, koja bi trebalo da preveze astronaute i koja je postavljena na vrh rakete, već je korišćena u četiri ranija leta za prevoz astroauta.

Četiri putnika su ovog puta članovi Posade-8 (Crew-8), osme misije redovne rotacije koju privatna svemirska kompanija Spejsiks obavlja za američku svemirsku agenciju NASA od 2020. godine.

1
Izvor: EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Amerikanacu Majklu Baratu, jedinom astronautu iz grupe Crew-8, koji je već bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ovo će biti treći boravak.

Druga dva američka astronauta Metju Dominik i Džanet Eps, kao i ruski astronaut Aleksander Grebjonkin idu na MSS prvi put.

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koji zajedno upravljaju Međunarodnom svemirskom stanicom, uspostavili su program razmene astronauta, tako da na smenu svaka prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.

Program je zadržan uprkos ratu u Ukrajini i MSS je sada jedan od retkih programa u kome još sarađuju Vašington i Moskva.

Članovima Posade-8 (Crew-8) pridružiće se još sedam astronauta koji su već na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Oni će provesti nekoliko dana zajedno sa četiri člana prethodne posade "Crew-7"- Amerikankom, Dancem, Japancem i Rusom, kada će se oni vratiti na Zemlju svojom odvojenom kapsulom Dragon.

Posada-8 bi trebalo da tokom šestomesečnog boravka na svemirskoj stanici izvede više od 200 naučnih eksperimenata. Posade se stalno smenjuju na Međunarodnoj svemirskoj stanici poslednje 23 godine.

Prve godine od postavljanja svemirske stanice bile su posvećene njenoj izgradnji, a sada astronauti mogu da se više posvete nauci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve