Svet
11.03.2022. 15:44
Beta

Samit u Versaju

Lideri EU poslali jasnu poruku Ukrajini: Ne postoji brzi put

Lideri Evropske unije
Izvor: Reuters Pool / Sarah Meyssonnier

Lideri EU na neformalnom samitu u Versaju jasno su stavili do znanja da je brzi put do članstva u Uniji nemoguć.

U zajedničkom saopštenju objavljenom rano jutros, lideri EU su "priznali evropske aspiracije i evropski izbor Ukrajine" dodajući da je zahtev za članstvo zemlje odmah prosleđen Evropskoj komisiji radi ocene.

Tako su lideri EU, posle sinoćne višečasovne debate, odustali od konkretnih obaveza u vezi sa apelom Ukrajine za brzo pristupanje bloku. Takođe se nisu složili oko dometa sankcija Rusiji.

Rat Rusije protiv Ukrajine doprineo je rastu podrške ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom u EU, ali se i pre samita očekivalo da evropski lideri priguše nade Kijeva.

Evropska komisija ranije je dobila zadatak da pripremi mišljenje o spremnosti zemlje da otvori pregovore o članstvu sa EU.

Uprkos odbijanju brzog puta ka EU, evropski lideri su se obavezali da politički približe Ukrajinu Uniji.

"Očekujući to i bez odlaganja dalje ćemo ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bi podržali Ukrajinu na evropskom putu. Ukrajina pripada evropskoj porodici", navodi se u zajedničkom saopštenju.
 

Domaćin skupa, francuski predsednik Emanuel Makron koji poslednjih godina nije bio sklon proširenju Unije, govorio je o "potrebi da se u ovom trenutku pošalje snažan signal Ukrajini i Ukrajincima", ali i da se "bude na oprezu".

"Da li danas možemo da započnemo proceduru o pristupanju sa zemljom u ratu? Ne mislim tako. Da li da zatvorimo vrata i kažemo nikad? To bi bilo nepošteno. Možemo li zaboraviti balans u regionu? Moramo da budemo oprezni", rekao je Makron novinarima uoči dvodnevnog samita koji je počeo juče.

Emanuel Makron
Izvor: EPA Pool / Ian Langsdon

Holandija je medju zemljama koje se trenutno oštro protive davanju "prečice" Kijevu za ono što je uobičajeno dug proces.

"Ne postoji nešto kao što je brzi put", rekao je holandski premijer Mark Rute i dodao da fokus treba da bude na onome što EU može da uradi za Zelenskog "večeras, sutra a pristupanje Ukrajine je nešto dugoročno, ako uopšte bude".

Prema diplomatama EU, Rute je prihvatio pozivanje u izjavi na "relevantne sporazume", koje su "gurale" Poljska, baltičke zemlje i Slovačka. Ti sporazumi su postavili osnovu za proceduru o članstvu.

"Niko nije ušao u EU preko noći", rekao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja je poslednja postala članica EU 2013, preneo je EURACTIV.com.

Uz razgovore o članstvu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je predlog da se obezbedi dodatnih 500 miliona evra za pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Lideri EU obećali su dalju podršku Kijevu, uključujući pomoć na obnovi posle rata.

"Posvećeni smo pružanju podrške obnovi demokratske Ukrajine kada prestane ruski napad", naveli su lideri EU.
 

Dodali su da je EU odlučna da još poveća pritisak na Rusiju i Belorusiju, uključujući dalje sankcije.

U zajedničkom saopštenju navodi se i da su lideri EU zatražili od Evropske komisije i mišljenje o prijavama za članstvo Moldavije i Gruzije koji su usledili nakon ukrajinske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajina traži hitan prijem u Evropsku uniju
Evropska unija

Po novoj proceduri

28.02.2022. 10:52

Ukrajina traži hitan prijem u Evropsku uniju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina traži od Evropske unije hitan prijem po novoj posebnoj proceduri.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve