LIKVIDACIJA NOVINARA KAŠOGIJA: Saudijci obećali da niko neće biti pošteđen u istrazi

LIKVIDACIJA NOVINARA KAŠOGIJA: Saudijci obećali da niko neće biti pošteđen u istrazi

Foto: Printscreen Youtube


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da su mu zvaničnici Saudijske Arabije rekli da u istrazi nestanka i navodnog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija niko neće biti poštedjen, uključujući članove kraljevske porodice.

Pompeo je pred let za Tursku rekao novinarima da je Rijad obećao “transparentnu istragu”, prenosi Asošiejted pres.

“Obavezali su se da će privesti svakoga ko bi mogao da bude odgovoran za to, bez obzira da li je reč o visokom zvaničniku”, kazao je Pompeo.

Upitan da li to uključuje članove saudijske kraljevske porodice, šef američke diplomatije je rekao da zvaničnici te zemlje “nisu pravili izuzetke” kad je reč o onima koji bi mogli da budu odgovorni.

Kašogi, kolumnista Vašington posta, nestao je kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta koja su mu potrebna za ženidbu.

Turske vlasti su optužile Rijad da je Kašogi ubijen i isečen na komade u konzulatu, što su saudijski zvaničnici negirali.

Kašogi (59) je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar