Svet
13.03.2019. 15:25
R.E./Politika

LISTA SVE DUŽA POSLE PADA: Zašto Amerika odbija da prizemlji sporni model „Boinga”?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dok lista zemalja i aviokompanija koje su iz bezbednosnih razloga zabranile letove „Boingovom” modelu „737 maks 8” postaje sve duža, američki proizvođač tvrdi da su ovi avioni sigurni za prevoz putnika.

Nakon pada letelice u Etiopiji, kada je, u drugoj nesreći ovog, inače novog, modela u poslednjih pet meseci, poginulo 157 putnika i članova posade, Evropska unija, Australija, Indonezija, Kina i brojne duge države među kojima i Srbija, zabranile su ulazak ovog aviona u svoj vazdušni prostor sve dok se ne utvrdi šta je uzrok pada letelice „Etiopijen erlajnza.

Za to vreme „Boing” tvrdi da nema razloga za prizemljenje oko 350 letelica ovog tipa, sa čim je saglasna i Američka federalna agencija za avijaciju (FAA) koja saopštava da tokom pregleda aviona nije utvrđen razlog zbog kojeg bi trebalo da budu prizemljeni. Mnogi tu odluku FAA tumače u svetlu činjenice da je „Boing”, kako navodi „Njujork tajms”, jedan od najuticajnijih lobista u Vašingtonu, te da je prošle godine u te svrhe potrošio 15 miliona dolara. List podseća i da je sadašnji vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahen u „Boingu” proveo 31 godinu i da je bio i u upravi firme.

„Bezbednost nam je na prvom mestu i imamo puno poverenje u bezbednost ‚maks 8’ modela”, navela je firma u saopštenju. Međutim, nisu svi uverenu i to. Jedan od onih koji sumnjaju jeste i prvi čovek SAD-a Donald Tramp. Nakon razgovora sa direktorom „Boinga” Denisom Majlenburgom, šef Bele kuće objavio je na „Tviteru” da su „avioni postali suviše složeni za letenje” i da zbog toga „više nisu potrebni piloti, nego kompjuterski stručnjaci sa MIT-a” (Institut za tehnologiju iz Masačusetsa).

„Ne znam za vas, ali ne želim da Albert Ajnštajn bude moj pilot. Želim sjajne profesionalce koji mogu lako i brzo da preuzmu kontrolu nad avionom”, napisao je Tramp.

Kad je o pilotima reč, mediji su obelodanili da su se oni mesecima pre nesreće u Etiopiji žalili na „bezbednosni mehanizam” ovog „Boingovog” modela.

Poslednja nesreća i prizemljenje novog modela već su naneli veliku štetu jednom od najpoznatijih proizvođača aviona čije su akcije na berzama značajno pale. Osim toga, već se javljaju prve aviokompanije koje najavljuju da će tražiti nadoknadu štete zbog otkazivanja letova. Danas je u Sijetlu trebalo da bude svečano predstavljen širokotrupni model „777 iks”, ali je zbog novonastale situacije taj događaj otkazan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve