Svet
17.01.2024. 15:05
R.E.

London

Kako je policija "na prevaru" uhvatila braću lopove

lopov muzej
Izvor: Shutterstock

Dva brata državljani Velike Britanije završila su u zatvoru zbog krađe artefakata iz perioda kineske dinastije Ming u Muzeju dalekoistočne umetnosti u Ženevi ukupne vrednosti oko tri miliona funti.

Braća Luis i Stjuart Ahern iz Griniča u južnom Londonu, priznali su da su u noći 1. juna 2019. godine ukrali dve vaze i šolju iz Baur fondacije Muzeja dalekoistočne umetnosti u Ženevi.

Oni su u utorak osuđeni na sudu u Ženevi na po tri godine i šest meseci zatvora. Švajcarske vlasti su saopštile da su tokom krađe braća Ahern nosila maske i rukavice, provalili su ulazna vrata, a onda razbili i vitrinu i odneli vredne muzejske artefakte za koje se veruje da su iz 15. veka i procenjeni su na oko 2.870.000 funti.

Britanski inspektor Met Veb koji je vodio istragu, rekao je da su braća Ahern pažljivo planirala ovu provalu.

"Oni su temeljno posmatrali i izviđali teren kako bi se uverili da bezbedno mogu da pobegnu i da ukradene stvari mogu da vrate u Veliku Britaniju". 

Inspektor Met je organizovao tajnu operaciju u jednom hotelu u centru Londona i predstavljajući se kao kupac umetničkih dela dogovorio sastanak sa kradljivcima radi navodne kupovine ukradenih predmeta. Lopovi su predali vrednu vazu policijskim operativcima u zamenu za 450.000 funti i odmah su, na licu mesta, uhapšeni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se to NAJVIŠE krade u hotelima
hotel, hotelska soba

Iznenadićete se...

29.11.2023. 04:00

Šta se to NAJVIŠE krade u hotelima

Krađa sapuna i olovaka iz hotela deluje bezazleno za brojne goste, međutim, neki od njih se odvaže da ukradu čak i televizore, klavire, dušeke ili čak plišane igračke iz hotelskih soba.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve