Svet
01.11.2019. 16:23
Tanjug

Britanski evroskeptični političar

"LOŠ, STARI UGOVOR": Faraž nudi Džonsonu podršku ukoliko odbaci sporazum o Bregzitu

shutterstock_58455181.jpg

Britanski evroskeptični političar Najdžel Faraž pokušao je da pojača pritisak na konzervativnog premijera Borisa Džonsona, rekavši da će se njegova

Britanski evroskeptični političar Najdžel Faraž pokušao je da pojača pritisak na konzervativnog premijera Borisa Džonsona, rekavši da će se njegova Stranka za Bregzit kandidovati protiv konzervativaca ukoliko Džonson ne odustane od svog sporazuma sa Evropskom unijom.

Faražova stranka je osnovana početkom godine kako bi se borila za "tvrdi" Bregzit i trenutno nema mesta u parlamentu, preneo je AP.

Ona odbacuje Džonsonov sporazum sa EU i zalaže se za napuštanje bloka bez dogovora o budućim odnosima nazivajući to Bregzit "čistog prekida".

[caption id="attachment_244669" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ[/caption]

Pokrećući kampanju Stranke za Bregzit za izbore koji će biti održani u Britaniji 12. decembra, Faraž je rekao da Džonsonov sporazum "nije Bregzit'''' jer će značiti nastavak pridržavanja nekim pravilima EU i godine pregovora o budućim odnosima.

"Boris nam kaže da je ovo sjajna stvar. Nije. To je loš, stari ugovor i jednostavno nije Bregzit '''', rekao je Faraž.

Povezane vesti - KAKO SE TEK SAD SETIO? Džonson: Dogovor staviti u mikrotalasnu i da završimo s tim

On je govorio dan nakon što ga je američki predsednik Donald Tramp pozvao da sklopi izborni pakt sa Džonsonovim konzervativcima.

Tramp je juče poručio Faražu u radijskoj emisiji da će on i Džonson biti "nezaustavljiva sila".

Bregzit

Faraž, koji je igrao ključnu ulogu u kampanji za britansko napuštanje EU 2016. godine, rekao je da ukoliko se Džonson složi da napusti svoj sporazum, Stranka za Bregzit će sa konzervativcima formirati "pakt o nenapadanju", stojeći po strani u mnogim područjima.

Ukoliko Džonson odbije ponudu, takmičićemo se za svako pojedinačno mesto u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, rekao je Faraž.

Džonson je isključio izborni pakt sa Faražom, navela je agencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve