Svet
24.05.2022. 23:19
Beta

Viktor Orban

Mađarska proglasila "stanje opasnosti"

Mađarska zastava
Izvor: Shutterstock

Mađarska je proglasila "stanje opasnosti" kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine što dozvoljava desničarskoj nacionalističkoj vladi da preduzme posebne mere bez učešća zakonodavne vlasti, saopštio je premijer Viktor Orban.

Orban je preko društvenih mreža rekao da rat u Ukrajini predstavlja stalnu pretnju Mađarskoj i predstavlja opasnost po fizičku bezbednost kao i energetsku i finansijsku bezbednost države.

"Ratno stanje opasnosti" stupaće na snagu od srede, što će vladi omogućiti da odmah reaguje i zaštiti Mađarsku i mađarske porodice na svaki mogući način, navodi se u saopštenju.

Taj potez usledio je nakon što je Orbanova vladajuća stranka usvojila ustavni amandman kojim se dozvoljava proglašavanje "stanja opasnosti" kada se u susednim zemljama dešavaju oružani sukobi, ratovi ili humanitarne katastrofe.

Ovaj pravni poredak dozvoljava vladi da donosi zakone dekretima bez parlamentarnog nadzora, i dozvoljava privremenu suspenziju i odstupanje od postojećih zakona.

Mađarska vlada je primenila slične mere kao odgovor na pandemiju korona virusa izazvavši nezadovoljstvo kritičara i pravnih posmatrača, koji su tvrdili da je vlada dobila ovlašćenja da vlada zakonodavstvom.

Taj poseban pravni poredak trebalo je da prestane 1. juna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Upoznajte novu predsednicu Mađarske
Katalin Novak

Katalin Novak

10.03.2022. 15:34

Upoznajte novu predsednicu Mađarske

Mađarski parlament je danas za predsednicu države izabrao Katalin Novak, blisku saradnicu premijera Viktora Orbana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve