Svet
24.10.2023. 20:18

(Ne)očekivano

Mađarska koči ulazak Švedske u NATO

NATO
Izvor: Shutterstock

Mađarski parlament odbio je predlog da se održi glasanje o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u, dodatno odlažući uključivanje te nordijske zemlje u vojnu alijansu.

Mađarska je glavna prepreka za prijem Švedske u NATO nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak podneo turskom parlamentu protokol kojim je odobrio prijem.

Vladajuća partija Fides, koju vodi populistički premijer Viktor Orban, koji se smatra jednim od jedinih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina u EU i ima apsolutnu većinu u mađarskom parlamentu, odugovlači donošenje kandidature Švedske od jula 2022. godine.

Poslanici Fidesa blokirali su danas predlog o zakazivanju glasanja, rekla je Agneš Vadai, poslanica mađarske opozicione Demokratske koalicije i bivša državna sekretarka u ministarstvu odbrane.

Sledeći mogući put za glasanje o ratifikaciji biće na sednici parlamenta koja počinje 6. novembra, rekla je ona. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva je to NATO vežba na Jadranskom moru
1

"Steadfast Noon 2023"

22.10.2023. 12:30

Kakva je to NATO vežba na Jadranskom moru

U vazdušnom prostoru Hrvatske, Italije i iznad Jadranskog i Sredozenog mora u toku je NATO vežba "Steadfast Noon 2023" na kojoj se proverava primena nuklearnog naoružanja iz vazdušnog prostora, a predviđeno je da će letovi američkih i savezničkih aviona trajati do 26. oktobra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve