Svet
03.04.2019. 14:25
R.E./Jutarnji list/Foto: Shutterstock

Samoproglašeni venezuelski predsednik

MADURO NA POTEZU: Gvaido ostao bez imuniteta, izaziva vlasti da ga uhapse

shutterstock_1237923571.jpg

Samoproglašeni venezuelski predsednik Huan Gvaido izvavao je vlasti da ga uhapse nakon što mu je venecuelanska Ustavna skupština odana predsedniku

Samoproglašeni venezuelski predsednik Huan Gvaido izvavao je vlasti da ga uhapse nakon što mu je venecuelanska Ustavna skupština odana predsedniku Nikolasu Maduru, ukinula parlamentarni imunitet.
- Ako se režim usudi da me otme i sprovede državni udar mi ćemo odgovoriti silovito. Već smo razgovarali sa svetskim vođama. Uzurpatori ne žele testirati odlučnost međunarodne zajednice" - napisao je Gvaido na Tviteru nakon što je predsednik Ustavne skupštine Diosdado Kabelo najavio odluku o ukidanju imuniteta.
Čak je i ta odluka najavljena u najamanju ruku pompezno...
- Gvaidov sudski progon je službeno odobren - rekao je kabelo nakon glasanja skupštine, koja se prema pisanju ondašnjih i svetskih medija smatra produženom rukom predsednika Madura.
Gvaido, predsednik Nacionalne skupštine, u borbi je za vlast za Madurom od januara kada se proglasio privremenim predsednikom i pridobio na svoju stranu na desetke zemalja sveta, uključujući i SAD.
Maduro je Ustavnu skupštinu osnovao 2017. godine u pokušaju da uzurpira i oduzme vlast Nacionalnoj skupštini. Ovo moćno zakonodavno telo, koje nadzire vladajuća Socijalistička stranka, u utorak je ukinula parlamentarni imunitet Gvaidu omogućavajući time da mu se sudi, što izgleda kao korak prema njegovom hapšenju.
Nakon što je Gvaidu Vrhovni sud zabranio putovanja, on je krenuo na turu po Latinskoj Americi kako bi osigurao podršku za svoje vođstvo. Uprkos ranijim pretanjama da će biti uhapšen u martu kada se po povratku u Venecuelu, to se nije dogodilo
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve