Svet
24.08.2023. 13:56
R.E

Jevgenij Prigožin

Majstor obmane. Poslednji čin

1
Izvor: EPA / Sergei Ilnitsky

​​​​​​​Da li je majstor obmane ponovo nestao i čeka da nastavi sa svojim poslovima ili ga je još veći majstor zauvek nadigrao

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je Jevgenij Prigožin na listi putnika aviona koji se srušio zapadno od Moskve!

U avionu "embraer“, koji je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg, bilo je sedam putnika i tri člana posade, javila je agencija TASS. Niko nije preživeo pad!

Vest koju su preneli svi svetski mediji odmah je dobila i glavnog osumnjičenog. Vladimira Putina!

Od nejasne pobune protiv nekog u Kremlju i još nejasnijih razloga iste počele su priče da je Prigožin već mrtav. Izdaju mu Vladimir Putin neće oprostiti. Ali kada je šef privatne plaćeničke vojske u pitanju, ni smrt ne može proći bez teorija zavere.

Prigožin je, verovatno, jedan od najvećih majstora obmane na svetu. Od vlasnika restorana stigao je do Kremlja i privatne vojske koja je, po rečima Vladimira Putina, dobijala milijarde dolara za svoja delovanja.

Putin i Prigožin se poznaju odavno. Kada je bivši oficir KGB-a Putin još radio u gradskoj upravi Sankt Peterburga, navodno je znao da navrati u Prigožinov restoran.

Zato je taj poslovni čovek, koji se obogatio haotičnih devedesetih godina i već odležao kaznu zbog pljačke, dobio nadimak "Putinov kuvar“.

Prigožin je poznat kao šef poslovne imperije "Konkord“ između ostalog i zbog svoje "fabrike botova“, to jest velike organizacije ljudi koji šire dezinformacije na internetu. Za njih se sumnja da su se mešali u izbore u SAD.

Zbog toga američki FBI nudi nagradu za informacije koje bi pomogle u hapšenju Prigožina.

Prigožin je dugo izbegavao javnost, pre svega kada se njegova plaćenička paravojska 2014. aktivirala u Donbasu. No, što je duže trajao rat u Ukrajini, Prigožin je sve ofanzivnije nastupao u javnosti, obraćajući se pre svega na društvenoj mreži Telegram.

On je posećivao ruske zatvore kako bi tamo regrutovao osuđene zločince, uz obećanje da će im nakon kraja rata biti izbrisan ostatak kazne.

Kremlju kao da nije smetalo što Prigožin bez ikakve zvanične funkcije radi i priča šta mu je volja.

"Jedino mogu reći da privatna vojna firma ’Vagner’ danas igra jednu od najvažnijih uloga u zoni u kojoj se odvija specijalna vojna operacija“, napisao je Prigožin svojevremeno na Telegramu.

Smatralo se da njegova trupa broji oko 5000 plaćenika, ali kada su zauzeli objekte u Rostovu na Donu i započeli pobunu protiv ruske vojske, Prigožin je tvrdio da su narasli na 25.000 ljudi. I da su svi spremni da umru u sukobu.

Posebnu ulogu imali su u najžešćim borbama na frontu, recimo za gradić Bahmut. Nastao je utisak da su "vagnerovci“ korišćeni kao prethodnica ili topovsko meso.

Bela kuća je pre pola godine iznela procene da je u Ukrajini trenutno oko 50.000 "vagnerovaca“, odnosno da je među njima 40.000 koji su se pre odlaska na front nalazili u – zatvoru.

Od trenutka kada je Vladimir Putin njegovu jedinicu apostrofirao kao izdajničku, počele su priče o smaknuću Prigožina.

Prigožin je proteran u Belorusiju, zahvaljujući predsedniku Lukašenku, ali ni tamo se nije dugo zadržao. Posle kraćeg vremena pojavio se u Africi tvrdeći da tamo štiti ruske interese. U međuvremenu je svojim prisustvom u Belorusiji i objavama na Telegramu stvorio sliku da se priprema napad na Poljsku. Još jedna podvala koja je mobilisala kompletan NATO i dodatnih 30.000 poljskih vojnika raspoređenih na granici.

Pre pada aviona pojavio se u samoj Moskvi. Održao sastanak u Kremlju i uputio se ka Sankt Peterburgu. Poletela su dva aviona, a postoji snimak pada jednog od njih. Navodno i snimak traga rakete koja ga je pogodila.

Da li je majstor obmane ponovo nestao i čeka da nastavi sa svojim poslovima ili ga je još veći majstor zauvek nadigrao verovatno nikada nećemo saznati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dok svet bruji o Prigožinu, Putin deli ordenje
1

Godišnjica Kurske bitke

23.08.2023. 22:03

Dok svet bruji o Prigožinu, Putin deli ordenje

Dok svetski mediji spekulišu o tome da li je vođa Vagner grupe Jevgenij Prigožin bio u avionu koji se srušio u okolini Moskve, ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je ceremoniji obeležavanja 80. godina od pobede Crvene armije u Kurskoj bici u Drugom svetskom ratu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve