Svet
20.12.2016. 14:36
ekspres

MAKEDONIJA POSLE IZBORA: Albanski ključ za novu vladu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ko god da je formira, nova vlada Makedonije biće na staklenim nogama. Gotovo izjednačene, dve najveće partije bore se za naklonost neke od albanskih partija jer samo u takvom savezu mogu računati na većinu u parlamentu

Nova vlada Makedonije biće na staklenim nogama, a ključ za njeno formiranje je u rukama Albanaca i njihovih stranaka. Nakon izbora, koji su, kako se očekivalo, bili krajnje neizvesni i, prema preliminarnim rezultatima, dali tesan rezultat od dva poslanička mandata više za vladajuću VMRO-DPMNE, nijedna partija ne može sama da formira vladu.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov najverovatnije će dodeliti mandat za formiranje vlade lideru VMRO-a i bivšem premijeru Nikoli Gruevskom jer je njegova partija osvojila najviše glasova na izborima. Ali Gruevski, koji je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata najavio pregovore o vladinoj koaliciji, moraće da pravi mnogo kompromisa ako želi da bude budući premijer. Cela njegova predizborna kampanja bila je obojena jakom nacionalističkom, antialbanskom retorikom. Cela njegova kampanja bila je obeležena optužbama na račun lidera opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva da želi da federalizuje Makedoniju i uvede albanski na celoj teritoriji zemlje. Poruke su bile žestoke. Govorio je da je njegova partija stub makedonskih interesa i da neće nikad dozvoliti da se sprovedu ideje Zaeva. U isto vreme tvrdio je da će da se zalaže za prava svih etničkih zajednica u Makedoniji. Gruevski je praktično za Albance simbol antialbanstva, bez obzira na to što je poslednjih osam godina bio u vladi sa Demokratskom unijom za integracije (DUI) Alija Ahmetija. Ali taj politički brak ne može više da funkcioniše jer se kod Albanaca DUI doživljava kao saučesnik loše vladavine Gruevskog.

Izbori su organizovani upravo zbog toga. Najveća opoziciona partija Socijaldemoratski savez Makedonije (SDSM) celu godinu objavljivala je prisluškivane materijale, koji su nezakonito snimani u državnoj Upravi za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK), u kojima se čuje kako visoki funkcioneri vlade i stranke Nikole Gruevskog učestvuju u kriminalu i korupciji. Sve to je sada u nadležnosti Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore tužiteljke Katice Janeve, koje je pokrenulo istrage i podiglo prve optužnice u kojima su Gruevski i njegovi saradnici među osumnjičenim i optuženim.

Kažnjavanje Ahmetija

Upravo zato je albanski DUI, dugogodišnji koalicioni partner VMRO-DPMNE u makedonskoj vladi, izgubio mnogo glasova Albanaca na nedeljnim parlamentarnim izborima. Stranka Alija Ahmetija, koja je imala 19 poslanika, sada je dobila samo 10 mandata. Albanski glasači kaznili su DUI zato što nije sprečio lošu vladavinu Gruevskog. Zbog toga će za lidera DUI-ja Alija Ahmetija biti veoma teško da ponovo uđe u koaliciju sa Nikolom Gruevskim, koji je omražen među makedonskim Albancima. Odmah po završetku nedeljnog glasanja Ahmeti je rekao da je DUI pobednik među albanskim partijama, ali priznao je da žali zbog toga što su Albanci na ovim izborima izgubili mnogo poslaničkih mandata u Sobranju Makedonije.
Analitičari su saglasni da bi ponovna koalicija VMRO-DPMNE-a i DUI-ja, koja bi imala većinu od 61 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, značila političko samoubistvo za Alija Ahmetija, koji je do sada čvrsto vladao strankom.

Gruevski će teško ostvariti savez sa Albancima s obzirom na kampanju koju je vodio. Gruevski je za Albance simbol antialbanstva, bez obzira na to što je poslednjih osam godina bio u vladi sa strankom Alija Ahmetija

- DUI je već ranjiv, nalazi se u nekoj vrsti političkog nokdauna i sada se mogu očekivati i previranja u ovoj partiji, budući da ima informacija da se deo poslanika i članstva uopšte neće saglasiti da se ponovi koalicija sa Nikolom Gruevskim i njegovim VMRO-om - smatra analitičar Ismet Ramadani.

Nemoguća misija je, ocenjuje, i formiranje manjinske vlade SDSM-a, koji je u kampanji ponudio koncept multinacionalne građanske Makedonije sa svim albanskim partijama, uključujući i DUI, jer opozicione partije Albanaca neće prihvatiti koaliciju sa strankom Alija Ahmetija.

Ramadani smatra da bi za takav potez rezerve imao i sam Zoran Zaev, koju je doduše na parlamentarnim izborima dobio veliki broj glasova etničkih Albanaca, jer bi mu štetio na predstojećim lokalnim izborima, koji će biti održani početkom naredne godine.

- Tako se igra svodi na nekakvu privremenu vladu ili vladu široke koalicije. Tačno je da su se svi izjasnili protiv široke koalicije, ali ne znamo šta će se desiti ako sednu sa stranim medijatorima, jer većina od 61 poslanika nije dovoljna za vladu koja će zadovoljiti zahteve EU i SAD - kaže Ramadani.

Pirova pobeda

Atanas Kirovski, dugogodišnji novinar, sada direktor i glavni urednik Televizije Telma, u razgovoru za Ekspres kaže da je Gruevski ostvario Pirovu pobedu, a da je Ahmeti najveći gubitnik ovih izbora.

- Imamo veoma čudnu situaciju kod rezultata ovih izbora. Pobednik ispada VMRO-DPMNE sa oko 15.000 glasova i dva mandata više. Na izborima 2014. razlika je bila 200.000 glasova. Sada imaju i 10 poslanika manje. To je Pirova pobeda. Partija Ahmetija sada ima 10 poslanika, koliko i ostale tri albanske partije zajedno. Ali izgubio je devet poslanika, odnosno sveo se na polovinu onoga što je imao. I to je Pirova pobeda. Najveći gubitnik, po mom mišljenju, jeste Ahmeti - kaže Kirovski.
Sa njim se slaže i analitičar Sefer Tahiri. Kaže da će eventualni ulazak Ahmetija u vladu sa Gruevskim značiti definitivan kraj njegove političke karijere i siguran poraz na lokalnim izborima sledeće godine.

Sve ovo pravi prilično komplikovanu strukturu uoči formiranja nove makedonske vlade i tek sada, praktično, počinje period trgovine, pa i ucenjivanja među partijama.

Ako Ahmeti ne prihvati koaliciju sa Gruevskim, uprkos svojevremenom Majskom dogovoru ta dva lidera da vladu formiraju pobedničke partije u makedonskom bloku, lideru VMRO-DPMNE-a ostaje opcija da sklopi savez sa ostalim albanskim partijama koje su osvojile mandate u Sobranju. "Besa", najmlađa albanska partija, koja je iznenađenje izbora, sa pet, Alijansa za Albance sa tri i DPA sa dva mandata, imaju potrebne mandate (10) da doprinesu stvaranju natpolovične većine u Sobranju. Ali i tu postoje problemi. Lider DPA Menduh Tači pre izbora je bio potpuno jasan da neće biti deo vlade u kojoj će premijer biti Gruevski. Drugi problem jeste to što se Alijansa za Albance, partija koju su formirali nezadovoljni članovi DPA, otvoreno suprotstavlja politici Menduha Tačija.

Kirovski smatra i da će, s obzirom na antialbansku kampanju koju je vodio Gruevski, teško da se ostvari njegov savez sa Albancima.

- I Gruevski ima problem da svojima proda ideju za koaliciju sa dve albanske partije, a i DUI ima ogromne rezerve prema takvoj koaliciji, koja bi mogla politički mnogo da košta i jedne i druge, nekoliko meseci pred lokalne izbore. Verovatnija je nekakva tehnička vlada i novi izbori zajedno sa lokalnima - kaže Kirovski.

Stranci zainteresovani

To znači da politička kriza u Makedoniji, koja je trebalo da počne da se rešava ovim prevremenim izborima, ne samo da nije rešena, već bi mogla i da bude produbljena.

Prvi put Državna izborna komisija kasni sa objavljivanjem konačnih rezultata, budući da je rezultat veoma tesan. Samo sto ili dve stotine glasova mogu da znače poslanika više za opozicioni SDSM. Ta partija već je podnela osam prigovora i ako ih DIK bude prihvatio, na tim mestima će biti ponovljeno glasanje. S druge strane, ostaje otvoreno pitanje kako će se postaviti albanske partije. Lideri četiri partije koje su dobile mesta u Sobranju Makedonije bili su u Tirani kod premijera Albanije Edija Rame. Ni njegov kabinet ni te partije nisu saopštili o čemu je tačno vođen razgovor, ali za makedonske medije ta poseta je indikativna jer se dešava samo dva dana nakon izbora.

Vašington, Brisel i Berlin pozdravili su mirne izbore u Makedoniji i zatražili brzo formiranje vlade, od koje očekuju da će da radi na sprovođenju reformi. Za njih je važno uspostavljanje prava i da se partije odvoje od države. Insistiraju i na tome da se podrži rad Specijalnog tužilaštva Katice Janeve i u celosti istraže navodi o kriminalu koji se čuju u prisluškivanim razgovorima. Pregovori za formiranje nove vlade biće dugi i teški. Prvo, prema zakonskim rokovima, veoma je verovatno da će parlament biti konstituisan tačno na Novu godinu, 31. decembra, a tek potom će biti dodeljen mandat novom kandidatu za sastav vlade.

U međuvremenu, makedonsko društvo, koje je podeljeno na dva tabora, ključa. Lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je da se Nikoli Gruevskom ne sme dozvoliti da formira novu vladu i pozvao ostale parlamentarne partije da ne prave koalicije sa bivšim premijerom. Stranka Gruevskog odmah je optužila Zaeva da želi da im ukrade mandate i istakla da gubi strpljenje. Ovakve poruke analitičari čitaju kao najavu moguće destabilizacije zemlje, koja će, ako se desi, biti konflikt unutar rascepljenog društva. Uistinu, bio bi to konflikt dva sveta koji teško mogu da nađu kompromis bez pomoći međunarodne zajednice.var d=document;var s=d.createElement('script');

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve