MAKRON BESAN NA BELGIJANCE JER NE ŽELE BORBENI AVION RAFAL: Kupovina američkih lovaca F-35 je suprotna evropskim interesima

MAKRON BESAN NA BELGIJANCE JER NE ŽELE BORBENI AVION RAFAL: Kupovina američkih lovaca F-35 je suprotna evropskim interesima

Foto: Printscreen Youtube


Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je danas žaljenje zbog odluke belgijske vlade da se opredeli za kupovinu američkih lovaca F-35 radje nego da prihvati evropsku ponudu što je po njegovim rečima “odluka koja je strateški protivna evropskim interesima”.

Belgijska vlada juče je objavila da je izabrala američke avione F-35 da zameni svoju zastarelu flotu lovaca F-16, i nije izabrala avion Rafal francuske proizvodnje.

“Žao mi je zbog napravljenog izbora. Nije bila samo ponuda Rafala, takodje je bio ponudjen i Eurofajter (Eurfighter), prava evropska ponuda. Odluka je povezana s belgijskom procedurom, političkim ograničenjima zemlje ali strateški je protivna evropskim interesima”, rekao je Makron novinarima u Bratislavi.

Makron je doputovao u Slovačku da promoviše svoje projekte za Evropu, uključujući projekt evropske odbrane.

Francuski predsednik je rekao da že učiniti sve da u budućim tenderima budu promovisane evropske ponude.

“Evropa treba da razvije pravi kapacitet industrije evropske odbrane, u svim zemljama koje veruju u tu avanturu”, rekao je on i dodao da će Evropa biti jaka samo ako je zaista suverena i ako se sama štiti.

Makron je rekao da Evropa nadledjuje stare navike i da su navedeni projekti bili pokrenuti pre njegovog dolaska.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar