Svet
16.06.2021. 08:57
Tanjug

Izazvati SAD

Makron: Evropa do 2030. da stvori 10 tehnoloških giganata

Emanuel Makron
Izvor: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Predsednik Francuske Emanuel Makron izložio je ambiciozan napor da Evropa do 2030. stvori 10 tehnoloških giganata vrednih 100 milijardi evra, u pokušaju da se izbori sa američkim kompanijama koje dominiraju u tom sektoru.

Ciljevi su deo evropske inicijative koju Francuska pokušava da poboljša kada je reč o finansiranju novih preduzeća, posebno u kasnijim fazama rasta, kako bi ih smestila u višu ligu gde mogu privući više investitora i vrhunskog osoblja, preneo je Rojters.

Makron je od dolaska na vlast 2017. godine nastojao da od Francuske napravi start-ap državu, čineći zemlju privlačnijom stranim investitorima kroz na primer, reformu zakona o radu.

Francuski napori da stvore kompanije čija je vrednost najmanje milijardu dolara i dalje su u senci ekvivalentnih američkih kompanija.

Makron je rekao prošle godine da očekuje da Francuska ima 25 kompanija čija je vrednost najmanje milijardu dolara do 2025. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mesta koja Bajden najviše voli u Evropi
Džo Bajden

Tu je i Balkan

15.06.2021. 13:05

Mesta koja Bajden najviše voli u Evropi

Malo je američkih predsednika koji su na tu funkciju stupili sa toliko pređenih kilometara tokom međunarodnih putovanja kao što je DŽo Bajden, piše briselski portal "Politiko".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve