Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova

Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova

EPA-EFE/HAYOUNG JEON / POOL MAXPPP OUT


Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.

U saopštenju se takođe najavljuje da će pregovori početi 12. jula najpre video konferencijom dve strane, a zatim će 16. jula biti održan prvi sastanak, odnosno dijalog, u Briselu.

EPA-EFE/HAYOUNG JEON / POOL MAXPPP OUT

EPA-EFE/HAYOUNG JEON / POOL MAXPPP OUT

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju domaćina današnjeg video-samita, predsednika Francuske i nemačke kancelarke, Makron i Merkel su spremni da ponovo organizuju samit poput današnjeg, ako to bude bilo potrebno, u nekom kasnijem periodu.

U saopštenju se navodi da su na video samitu učestvovali predsednk Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Barel i specijalni izaslanik EU za dijalog, kao i regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak.

Povezane vesti – “Težak put pred Srbijom, ali neće biti lako ni našim protivnicima”

Prenosi se da su se predsednik Vučić i Hoti dogovorili da nastave dijalog, koji je prekinut od novembra 2018..

Taj dijalog, kako se ističe u saopštenju, biće i dalje podržan od strane EU sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, konačni i obavezujući sporazum.

Predsednik Vučić i Hoti su dogovorili, stoji u saopštenju, da prodube napore u brojnim poljima u okviru Berlinskog procesa, kao važnu meru uspostavljaja poverenja.

 EPA-EFE/HAYOUNG JEON / POOL MAXPPP OUT

EPA-EFE/HAYOUNG JEON / POOL MAXPPP OUT

Učesnici video samita razgovarali su i o daljim koracima u od EU podržanog dijaloga Beograda i Prištine.

U saopštenju se najavljuje da će pregovori početi 12. jula najpre video konferencijom dve strane, a zatim 16.jula prvim sastankom u Briselu.

Povezane vesti – Mister NO!

Domaćin tih sastanaka biće šef evropske diplomatije Borel i izaslanik Lajčak.

Predsednik Makron i kancelarka Merkel ohrbuju predsednika Vučića i Hotija da narednih meseci postignu suštinski napredak u pregovorima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar