Svet
03.03.2022. 22:20
Beta

Razgovor sa Putinom

Makron misli da "najgore tek dolazi" u Ukrajini

Emanuel Makron
Izvor: EPA / YOAN VALAT

Emanuel Makron misli da "najgore tek dolazi" u Ukrajini posle razgovora sa Vladimirom Putinom koji je preneo "svoju veliku odlučnost" da nastavi ofanzivu čiji cilj je "preuzimanje kontrole" u celoj zemlji, saopštila je Jelisejska palata.

Posle telefonskog razgovora od sat i po održanog na Putinov zahtev ruski predsednik rekao je svom francuskom kolegi da se operacija ruske vojske razvija "po planu" i da će se "pogoršati" ako Ukrajinci ne prihvate njegove uslove, navelo je francusko predsedništvo.
 

"Očekivanja predsednika (Makrona) su da najgore tek dolazi s obzirom na to što mu je rekao predsednik Putin", dodaje se u saopštenju.
 

Kremlj je saopštio posle razgovora dvojice predsednika da je Putin poručio Makronu da Rusija namerava da nastavi beskopmromisnu borbu u Ukrajini.

Emanuel Makron
Izvor: EPA / Mohammed Badra

Kako je naveo Kremlj, Putin je dao Makronu "argumentovana objašnjenja povodom uloge neonacista u državnoj politici Kijeva" i ponovio da su uslovi Rusije u pregovorima demilitarizacija Ukrajine i njen neutralni status, kako sa njene teritiorije ne bi pretila opasnost za Rusiju.

Putin je dao inicijativu za taj razgovor, treći između dvojice zvaničnika od početka invazije 24. februara da bi "informisao" Makrona o "situaciji i namerama u okviru otvorenog dijaloga" izmedju njih dvojice, navelo je francusko predsedništvo.

Na Putinove optužbe upućene Ukrajincima Makron mu je odgovorio da pravi tešku grešku prema ukrajinskom režimu, "koji nije nacistički".

"Ti govoriš svašta, tražiš izgovore", uzvratio je Putin, kako navodi Jelisejska palata i pozvao svog francuskog kolegu da "se ne lažu".

"Taj razgovor je omogućio da se razmotre neslaganja, kaže istina predsedniku Putinu", ali takodje "nažalost" da se konstatuje "njegova rešenost da nastavi vojnu operaciju do kraja", dodaje se u saopštenju.

"Ukrajinci se hrabro bore. Ništa nije gotovo ali odnos snaga je neuravnotežen", dodaje se u saoštenju i ističe Makronov "pesimizam" posle tog razgoora.
 

Francusko predsednišvo je dodalo da će pojačati sankcije Rusiji, ocenivši da se radi o vrlo moćnoj alatki što se vidi u padu vrednosti rublje.

Pariz je takodje ocenio kao "vrlo značajnu" odluku Kine da se uzdrži u UN kada je ubedljivom većinom izglasana rezolucija kojom se traži da se smesta prekine upotreba sile protiv Ukrajine.

"Zainteresovani smo činjenicom da je Kina predložila svoje posredovanje" i "u kontaktu smo sa zvaničnicima" u Pekingu, navela je Jelisejska palata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron sa liderima EU o izgradnji "evropske odbrane"
Makron 3.3.2022.

10. i 11. marta

03.03.2022. 17:10

Makron sa liderima EU o izgradnji "evropske odbrane"

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će okupiti lidere Evropske unije (EU) u Versaju 10. i 11. marta kako bi razgovarali o izgradnji stvarne "evropske odbrane", prenosi briselski portal Euraktiv.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve