Svet
02.10.2020. 17:30
Tanjug

Francuski predsednik Emanuel

Makron najavio zakon o borbi protiv "islamskog separatizma"

w_56258497.jpg

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će njegova vlada u decembru predstaviti nacrt zakona usmeren na jačanje sekularizma

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će njegova vlada u decembru predstaviti nacrt zakona usmeren na jačanje sekularizma u Francuskoj, protiv onoga što je opisao kao "islamistički separatizam".

Makron je tokom posete jednom siromašnom pariskom predgrađu detaljno izneo planove za zakon koji ce biti usmeren protiv favorizovanja verskih zakona nad francuskim sekularnim vrednostima, što on naziva "separatizmom". Makron je islam opisao kao „religiju koja je danas u celom svetu u krizi“, a glavni deo obracanja posvetio je borbi protiv islamskog radikalizma u Francuskoj, prenosi France 24.

Francuski predsednik je ocenio da je islam u krizi zbog "ekstremnog zaoštravanja" pozicije. „Islam u Francuskoj mora biti oslobođen stranog uticaja“, rekao je on, obecavajuci poboljšani nadzor nad finansiranjem džamija.

[caption id="attachment_303149" align="alignnone" width="691"]EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT EPA-EFE/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT[/caption]

Macron je rekao da ce predloženi zakon imati za cilj da obezbedi da javni život u Francuskoj odražava vrednosti državnog sekularizma, vekovnog pravnog principa koji je razdvajao crkvu i državu i nalagao neutralnost prema religiji.

Povezane vesti - MAKRON: Putin, Tram i ja pozvali smo na prekid vatre

Makron je istakao da zakon o sekularizmu iz 1905. godine dozvoljava ljudima da pripadaju veri koju su izabrali, ali da spoljašnje pokazivanje verske pripadnosti ni u kom slučaju ne može biti dozvoljeno u školama ili javnim službama. „Sekularizam je osnova ujedinjene Francuske“, istakao je Makron i dodao da se ne sme upasti u zamku ekstremista, koji imaju za cilj stigmatizaciju svih muslimana.

On je, međutim, priznao da je francuska država delimično odgovorna za „getoizaciju“ zajednica sa velikim brojem muslimanskih stanovnika, ocenivši da su nesekularne organizacije pokušavale da nadoknade nedostatke „politike integracije“.

Makronova najava dolazi u trenutku kada je u Parizu u toku suđenje zbog terorističkih napada na redakciju satiričnih novina Šarli Ebdo. Prošle nedelje je muškarac iz Pakistana nožem izbo dve osobe u blizini bivših kancelarija Šarli Ebdoa, a u januaru je obnovljena debata o slobodi izražavanja kada je tinejdžerka dobila pretnje smrću zbog napada na islam Instagramu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve