MAKRON O ŠTRAJKU ŽELEZNIČARA: Ići ću do kraja

MAKRON O ŠTRAJKU ŽELEZNIČARA: Ići ću do kraja


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će “ići do kraja” u sprovođenju reforme Francuske nacionalne železnice (SNCF).

U intervjuu francuskoj televiziji TF1, Makron je istakao da je ta reforma, po njegovom mišljenju, predugo odlagana zbog “kolektivnog licemerja” – punih 20 godina.

Predsednik je ocenio da su korisnici već dali svoj doprinos izgradnji sutrašnje železnice, kroz povećanje cena.

Što se tiče statusa zaposlenih u železnici, koji reformom treba da bude izmenjen, a zbog čega su železničari počeli štrajk 3. aprila, Makron je rekao da će svi koji su već zaposleni u tom sektoru zadržati isti status, dok budući železničari neće moći da budu zaposleni pod istim uslovima.

“Ne trebaju nam laži niti strahovi. Pozivam na mir. Dobar odgovor nije zaustaviti reformu, već – zajedno je sprovesti”, poručio je Makron sindikalcima koje je, kako je rekao, poštuje i koji “imaju svoje mesto”.

Uz to, predsednik je napomenuo da je njegov deda bio železničar i istakao da ne treba suprostavljati železničare i korisnike železnice jer “zemlja ne napreduje time što se jedni suprotstavljaju drugima”.

Inače, za Makrona dosad nije bilo uobičajeno da daje televizijske intervjue, primećuju francuski mediji, podsećajući da je on, od početka mandata pre 11 meseci, dao samo dva takva intervjua.

Makron će, kako je najavio, odgovarati na pitanja i u nedelju uveče, istovremeno za tri francuska medija – RMC, BFMTV i Mediapart. Štrajk železničara, kako ocenjuju mediji, stavlja pred dosad najveći test ekonomsku strategiju francuskog predsednika.

Francuski železničari od početka meseca protestuju zbog planova vlade da im ukine specijalan status koji su decenijama uživali, a koji im garantuje doživotno zaposlenje i druge povlastice, čime je održana slika o francuskoj železnici kao bitnom stubu infrastrukture i javnih službi te zemlje.

Makronova vlada, međutim, ukazuje da taj status više nije održiv, jer se današnja globalizovana i sve automatizovanija ekonomija zalaže za fleksibilniju radnu snagu, a uz to, propisi EU iziskuju da sve države članice otvore konkurenciji svoje železnice pod državnom upravom.

Štrajkovi su poremetili železnički saobraćaj u Francuskoj, a trajaće, kako su sindikati najavili, naredna tri meseca, pri čemu je planirano da štrajkuju po dva dana u radnoj nedelji, svake sedmice do kraja juna.

Uz to, sedam glavnih sindikata u javnom sektoru Francuske pozvali su na jednodnevni štrajk sledećeg meseca, čime se, kako navodi Rojters, povećava obim nezadovoljstva i protesta s kojima se suočava Makron zbog reformi s ciljem preoblikovanja francuske ekonomije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar