MAKRON: Putinov san je da rasformira EU

MAKRON: Putinov san je da rasformira EU

Foto: Beta/AP/Regis Duvignau


Francuski predsednik Emanuel Makron je u intervjuu švedskoj televiziji CBT izrazio mišljenje da ruski predsednik Vladimir Putin mašta o tome da „rasformira EU“.

Na pitanje voditeljke – šta Makron misli o odbijanju lidera populističke partije „Švedska demokratija“ Jimija Okesena da napravi izbor između Emanuela Makrona i Vladimira Putina, francuski lider je izjavio: „Rusija ne bi trebalo da bude primer zemlje koja poštuje ljudska prava“.

„Stalno sam u kontaktu sa Vladimirom Putinom, poštujem ga, ali Putinov san je da rasformira EU“, rekao je u intervjuu Makron, prenosi “Sputnjik“.

On je takođe dodao da Francuska „nije od onih koji ulaze na teritoriju susednih država“.

„Ako nekad i budete imali probleme, sigurno ih nećete imati sa Francuskom. Mi, kao i Šveđani, poštujemo ljudska prava“, rekao je Makron.

Ranije je Makron na pres-konferenciji sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom izjavio da će stabilizaciji odnosa Rusije i EU doprineti strateško partnerstvo između Rusije i EU u oblasti odbrane i bezbednosti.

Peskov: “Moskva zainteresovana za stabilnu i predvidivu EU”

Na Makronovu izjavu reagovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, poručivši da je Moskva zainteresovana za stabilnu i predvidivu Evropsku uniju.

Povodom, kako navodi ruska agencija Tass, navodne izjave Makrona da Putin želi da “rasformira EU”, Peskov je rekao da Rusija nastavlja da unapređuje bilateralne odnose sa članovima ove unije.

“Kako je EU glavni trgovinski i ekonomski partner Rusije, mada je pomno prati Kina, mi smo zainteresovani za razvoj, prosperitet, predvidljivu i stabilnu Evropsku uniju”, naglasio je Peskov.

Što se tiče poštovanja koje je Makron iskazao prema Putinu, portparol Kremlja rekao je da ruski predsednik uzvraća na isti način.

Prema njegovim rečima, Putin ima veoma konstruktivan radni i dobar lični odnos sa Makronom, što im pomaže u razgovorima o otvorenim pitanjima i problemima “o kojima dve zemlje otvoreno izražavaju različite stavove”.

Govoreći o stavu Putina prema EU, portparol Kremlja naglasio je da odnosi između Rusije i Unije nisu zamrznuti na rusku inicijativu napomenuvši da to nije u interesu nijedne članice EU niti Rusije.

“Čim Brisel pokaže volju, Rusija će biti spremna da krene putem poboljšanja odnosa, naročitio jer u nekim oblastima, među kojima je dijalog o energetici i neke druge, odnosi nastavljaju da napreduju”, zaključio je Peskov.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar