Svet
16.03.2019. 12:44
R.E./Beta

MAKRON SAZIVA 60 NAJUMNIJIH NAUČNIKA FRANCUSKE: Kako rešiti krizu i završiti proteste " žutih prsluka"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Francuski predsednik Emanuel Makron će u ponedeljak u Jelisejskoj palati primiti oko 60 naučnika, ekonomista, intelektualaca i stručnjaka za ekologiju u okviru završetka velike nacionalne debate pokrenute u cilju rešavanja krize nastale protestima pokreta "Žutih prsluka", preneo je list Figaro.

Makron koji je dva meseca obilazio lokalne vlasti i razgovarao sa meštanima, predstavnicima lokalnih preduzećima i obilazio razna mala mesta, odlučio je da u ponedeljak organizuje sastanak sa stručnjacima iz raznih oblasti.

Na sastanku će biti i medjunarodno priznati naučnici, kao što su dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Serž Aroš, nobelovac Žil Ofman kao i matematičar Sedrik Vilani.

Figaro je danas preneo da su neki naučnici odbili da dodju na sastanak iz različitih razloga. Medju njima su ekonomista Frederik Lordon koji je žestoki kritičar Makronove politike, kao i astrofizičar i aktivista ekolog Orelijen Baro i filozof Alen Finkelkro.

Velika nacionalna debata pokrenuta je polovinom januara kao pokušaj odgovara na nezadovoljstvo gradjana opštom državnom politikom.

Tokom debate je organizovano 10.300 sastanaka na lokalnom nivou.

Francuske vlasti su navele da će rezultati debate biti detaljno razmotreni i da će zaključci sa novim predlozima biti predstavljeni pre početka leta.

Međutim, i pored te debate i ranijih ustapaka vlasti, gradjanski pokret "Žuti prsluci" koji je spontano nastao na društvenim mrežama, nastavlja proteste započete 17. novembra navodeći da su Makronovi predlozi i debata samo maskarada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve