MAKRON VODI POBUNU: Francuska želi da Britanija izađe u roku od dve nedelje

MAKRON VODI POBUNU: Francuska želi da Britanija izađe u roku od dve nedelje

Foto: Beta/AP/Regis Duvignau


Evropski zvaničnici odlučili su da pomere odluku o odlaganju Bregzita za ponedeljak. Kako pišu britanski mediji, pokazalo se da Francuska prednjači u pozivima da Velika Britanija mora da ode u naredne dve nedelje nakon što je Boris Džonson izgubio presudne glasove u Parlamentu i odluku o odlaganju prepustio liderima EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će tražiti odlaganje od tri meseca. Međutim, izvori iz Brisela navode da francuski predsednik Emanuel Makron vodi pobunu u kojoj učestvuju i Belgija, Luksemburg, Španija i verovatno Holandija koja zahteva kraće produženje. Tusk ima podršku Nemačke i Irske za duže produženje.

EPA-EFE/WILL OLIVER

EPA-EFE/WILL OLIVER

Premijer Britanije je pozvao zastupnike da podrže njegov poziv na Opšte izbore 12. decembra, u zamenu za više vremena da se pažljivo ispita Bregzit koji on predlaže.

Džonsonu će biti potrebni glasovi laburista ako planira da u ponedeljak pobedi u okršaju, pri čemu mu je potrebna “velika većina” poslanika kako bi se izborio za svoj cilj.

Britanski vladajući konzervativci najavili su da će nastaviti da traže od parlamenta da podrži raspisivanje vanrednih izbora ako poslanici to ne učine u ponedeljak, dok Laburisti traže garancije da će Bregzit biti uz sporazum.

Povezane vesti – Britanski poslanici danas odlučuju od odlaganju Bregzita

“Tražićemo glasanje o izborima u ponedeljak. Ako Laburisti ne podrže to glasanje, mi ćemo nastaviti da tražimo opšte izbore svaki put ponovo dok ih ne dobijemo”, rekao je ministar finansija Said Džavid, prenosi Rojters.

Premijer Boris Džonson želi da se izborima prekine zastoj procesa izlaske zemlje iz EU, dok glavna opoziciona Laburisticka stranka želi da se pre toga osigura da Bregzit bez sporazuma više neće biti opcija.

EPA-EFE/ANDY RAIN

Džeremi Korbin, EPA-EFE/ANDY RAIN

Portparolka Iaburista za unutrašnja pitanja Dajana Abot rekla je za BBC da njena partija neće glasati za izbore dok vlada ne “dokaze da će izlazak iz Unije biti uz dogovor, jer ne Laburisti ne veruju Džonsonu”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar