Uncategorized
26.04.2018. 12:20
R.E./Express.hr

MALE, IZRAĐENE OD DRVETA I KELVARA, KOŠTAJU 2, A NOSE TERET VREDAN 200 MILIONA DOLARA: Kako Rusi rade podmornice za kolumbijske narko kartele

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Guste kolumbijske šume mangrova i močvara predivni su prirodni pejzaži, međutim postoji i ona tamna strana, a to je da je ovo idealna scenografija za krijumčare narkotika, koji često u tim predelima skrivaju svoju proizvodnju.

Međutim ovde nije reč o preradi narkotika, već o gradnji podmornica. Naravno odve se ne radi o starim olupinama, već u srcu džungle nastaju nove podmornice na električni pogon, što nije prošlo nezapaženo od strane kolumbijske policije, kada su otkrili jednu takvu podmornicu u srcu džungle.

Ono što je kolumbijska policija uz pomoć mornaričkih stručnjaka otkrila je da ove podmornice pokreću manji, ali i tiši elektromotori kojima energiju za pogon obezbeđuje više od 100 baterija, piše Popular Mechanics.

Mesto proizvodnje ovakvih podmornica, bez obzira što se nalazi duboko u džungli, prava je fabrika. Imaju sve od potrebnog materijala, radne snage pa čak i ruskih dizajnera podmornica koji im pomažu u proizvodnji. Najčešće su napravljene od drveta, prosečne dužine oko 30 metara, prekrivene fiberglasom i kevlarom kako bi bile neuhvatljive za radare. Na oko sasvim prosečne, ove snažne podmornice mogu prevesti čak osam tona tereta. Budući da je najčešće reč o kokainu, podmornice zapravo vrede 200 miliona dolara, što je prosečna ulična vrednost te količine kokaina.

https://youtu.be/566i3rpolg8

Ta priča s ruskim dizajnerima je sada već gotovo dve decenije stara. Još početkom 2000. je republikanski kongresmen Benjamin Gilman izjavio da je mafija s "ruskog govornog područja" prokrijumčarila alate i potrebna uputstva za izgradnju podmornice. Lepa je to svota novca, ali da bi se zaradilo, osim kokaina, potrebno je imati i 2 miliona dolara koliko, prosečno košta izrada takve podmornice. Tehnološki su opremljene i za duboke zarone, ali u većini slučajeva plove pri vrhu površine mora, a skrivaju se zahvaljujući bojama. Opremljene su i prostorom za nekoliko članova posade.

U Kolumbiji se 2016. godine proizvelo 910 tona kokaina, što je povećanje od 32 posto u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci američke agencije za suzbijanje droga (DEA). Po nekim procenama, čak trećina te ogromne količine kokaina prevozi se upravo u ovakvim podmornicama. Potraga za njima nije laka, pa tako ni ne čude podaci kako se samo 25 posto ovakvih podmornica otkrije, presretne. Nije samo izazov otkriti takve podmornice, već i uhvatiti ih. Naime, podmornice je jako teško otkriti zbog toga što ih radari ne mogu pronaći. Iako SAD koristi niz modernih tehnologija kako bi se moglo uz pomoć radara detektirati takve podmornice, posao im ne olakšava ni veličina koju moraju pokriti. Područje kretanja takvih podmornica puno je veće od celog SAD-a. Neuhvatljive podmornice vješto izbjegavaju svako hvatanje.

"Frustrira nas činjenica što često znamo otprilike gde se nalaze ali nemamo nikoga ko bi ih mogao uhvatiti", rekao je Erik Soykan iz američke agencije za bezbednost. Kada ih i uhvate takve podmornice najčešće su prazne, zbog posebne taktike koju upotrebljavaju krijumčari. Oni naime uz podmornicu vežu i još jedan brod koji se nalazi na dubini od oko 30 metara ispod površine. Kada ih se otkrije, privezani brod opremljen šifriranim odašiljačem se potapa. Kada prođe opasnost, lociraju teret i nastavljaju s planiranom isporukom. I krijumčari i oni koji ih pokušavaju uhvatiti svakodnevno rade na razvoju tehnologija kako bi preduhitrili jedni druge. Ali u ovim igrama bez granica, čini se zasada pobeđuju krijumčari, koji uz pomoć podmornica verno snabdevaju bogato svetsko tržište kokaina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve