Malo mu za sriću triba…

Malo mu za sriću triba…

EPA/FEHIM DEMIR


Nepisano pravilo kaže: čim neki čovek pomisli “E sad sam stvarno čuo sve”, a vezano je za politiku bakanski država, leptir efekat proizvede jedan novi kuriozitet. Trenutno je na tapetu Hrvatska. Ne zato što je kod nas, njih ili onih sve “dosadno” i kako treba, već zato što Hrvatsku mesecima unazad trese izborna grznica koja ulazi u sam foto-finiš. Što je datum bliži, to su i kandidati ustreptaliji.

Tako je, recimo, prethodnih meseci zvzeda izborne kampanje bila ni više ni manje već aktuelna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Prosto je briljirala. Gaf za gafom novinari su prvo dočekivali trljajući ruke, jer takvim tekstovima “naslovi se sami pišu”, da bi ubrzo to radovanje splasnulo a zamenila ga je čak i zabirnutost.

“Da li će se Kolidan samouništiti do izbora?”, upitao je u jednom trenutku novinar Index.hr.

“Predsednica se tokom svog dosadašanjeg mandata na Pantovčaku brendirala kao fabrika gafova i samoproizvedenih skandala, ali ono čemu svedočimo proteklih meseci nadilazi dosad uspostavljene Kolindine standarde. U periodu kada bi trebala hvatati zalet za reizbor i još pet godina predsedničkog mandata, kada bi trebala zračiti samopouzdanjem i projektovati se kao sigurna pobednica koja zaslušuje nastavka predsednikovanja, Kolinda je otišla u potpuno suprotnom smeru, pokazujući dozu neodlučnosti i nekontrolisanog ponašanja.

EPA-EFE/Valda Kalnina

EPA-EFE/Valda Kalnina

Izgleda kao da je najveći neprijatelj Kolinde u predsedničkoj kampanji baš ona sama, da predsednica sprovodi temeljnu političku autodestrukciju baš kada bi trebala imati snage i umeća za novi uzlet”, ocenio je Index.hr.

I to ne bez razloga. Sve je počelo još prilikom proslave godišnjice Oluje u Kninu, gde predsednica tobože nije htela da skreće pažnju na svoju kandidaturu, a ali je zato peavanjem, teturanjem i čudnovatim govorom u kojem je stalno mešala hrvatski i engleski, itekako privukla pažnju na sebe.

Bilo je tu zatim i intervjuu proustaškom Hrvatskom tjedniku, gde je nespretno pokušala da odbrani Antu Pavelića, pa živopisna tura po Americi koja se završila Samitom UN, dge je Kolinda u društvu ministar Gordan Grlić Radman i tamburašima iz dijaspore zapevali nekoliko domoljubnih pesama.

Naravno pred kamerama.

I naravno da je sve na kraju izgledalo kao jedna velika parodija.

 EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

 

Među gafovima koji spadaju “pod šlag” je izjava na dodeli nagrade Asocijacije Fulbrajt, gde je rekla da je “rođena kao devojčica s krive strane Željezne zavjese”, a potom je napala i zavičajni fudbalski klub iz Rijeke, a tu je uvek negde i Marko Perković Tompson, borba protiv migranata, pretenzionističke izjave o BiH.

I dok su se hrvatski novinari pitali da li je moguće da predsednica u sred izborne kampanje antagonizuje svoj zavičaj i zamera se navijačima, Kolinda ne propušta priliku da se umili, očigledno, najvažnijoj publici – braniteljima i desničarima. Na glasače Riječane Kolinda očigledno odavno ne računa, pa ide na siguricu.

Tako je Kolinda danas primila predstavnike nečega što se zove “Hrvatski savez za nedjelju”, koji su, kako se navodi u saopštenju kabineta predsednice, Kolindi izložili razloge zbog kojih bi se zakonski trebao zabraniti rad nedeljom.

Kolinda je, kako se navodi, inicijativu podržala. Oberčuke.

Facebook

Facebook

Najveća konkurenciji na strani desnice joj je svakako Miroslav Škoro. Donedavni muzičak, ljubitelj tamburice, od skoro kanidadat za predsednika i zagovornik Međunarodne komisije o Jasenovcu.

“Prekopaću Jasenovac, ako treba”, izjavio je, a kasnije i pojasnio da misli na arhive. U inata Kolindi, a za glasački ceh branitelja, slikao se i sa objavio je fotografiju s Marijanom Živkovićem, kom se u Vukovaru sudi zbog razbijanja ćiriličnih ploča 2013. godine.

I tada je, legenda kaže, jedan hrvatski građanin rekao: E sada sam čuo sve. Istog trenutka podiže se vetar, ustrepta se vaseljena i nastade onaj kuriozitet: Branimir Glavaš, poslanik u Hrvatskom saboru i osuđeni ratni zločinac i jedan od osnivača HDZ, podržao je kandidaturu bivšeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića?!

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

“Kod njega nema licemerja i laži. Ima dosta zagrebačkog asfalta u nogama. On je mangup i političar, fajter, diplomata i domoljub. Zato ima moju podršku,” obrazložio je svoju odluku Glavaš.

Iako u kampanji svaka lepa reč zlata vredi, u ovom trenutku Glavaševa naklonost Milanoviću može naneti više štete, nego koristi. Zato je promntno reagovao izjavivši za Jutranji list da je iznenađen podrškom i da se od nje ograđuje.

Ali Glavašev glas se izgleda ne odbija tako lako: “Bez obzira ograđivao se on od mene, ima moj glas. On je u kampanji i ja to razumem. Svaki slobodni građanin, optuženik ili osuđenik ima pravo glasanja. Milanović je moj izbor, očekujem da bude predsednik svih građana i i ne očekujem nikakve povlastice”, tvrdi Glavaš.

“On je čovek koji ima svoj stav, sviđalo se to ili ne. Ovo je moj osobni stav, a ne HDSSB-a. Verujem da će Milanović napraviti pomak u rešavanju odnosa Hrvatske i Srbije, a prema meni se uvek korektno izjašnjavao. Nikada me nije nazvao ratnim zločincem”, rekao je Glavaš.

1990s. EPA/FEHIM DEMIR

1990s. EPA/FEHIM DEMIR

Dok neki već podsećaju da Glavaš za Milanovića nije bio “neprimereno društvo” kada je 2007. umalo sklopio kolaiciju sa Glavašem ne bi li dokrajčio Sanadera i preuzeo vlast u Osijeku (protiv Glavaša je tada već pokrenuta istraga za ratni zločin), neki drugi, poput Andreja Plenakovića nisu srećni zbog Glavašeg “preletanja”, budući da su koalicioni partneri.

Treći pak smatraju da je u pitanju provokacija i vruč krompir Milanoviću, koji će nakon skandala i trzavica sa braniocima na prošlim izborima, sada dokrajčiti…

Jedno je sigurno: Razni “glavaši” odrediće i ovogodišnje hrvatske izbore. Jer zna se, čiji su branitelji, njihov je i Pantovčak, a hrvatski trend je jasan: sve manje stanovnika, sve više branitelja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar