“MANEVRIŠE, A DOBIO MILIONE” Han: Erdogan skreće pažnju otvaranjem granica

“MANEVRIŠE, A DOBIO MILIONE” Han: Erdogan skreće pažnju otvaranjem granica

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET


Evropski komesar za budžet Johanes Han smatra da je otvaranje granice ka EU manevar Erdogana kako bi skrenuo pažnju sa unutrašnje-političkih problema.

“To treba gledati iz ugla unutrašnje političke situacije u Turskoj”, podvukao je u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”

Kazao je da je predsednik Turske suočen sa dugo trajućim konfliktom sa Kurdima, koji nije rešio.

Shutterstock

Shutterstock

Takođe, kaže da se radi i o posledicama neuspelog puča iz 2016. i o teškoj ekonomskoj situaciji, kao i geopolitičkom okruženju, što je sve drugo osim lako, pri čemu Turska ne može puno doprineti da bude bolje.

Uz to, naglašava Han, partija Erdogana je izgubila na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari. “Na sve to usledio je uobičajeni refleks – traži se protivnik izvan zemlje”, smatra evropski komesar.

On je preneo da je 3,2 milijardi evra, od ukupno, na osnovu sporazuma o izbeglicama, dogovorenih šest milijardi već isplaćeno Turskoj.

“Ukupno 4,7 milijardi evra je već sporazumno fiksirano, a svih šest milijardi je isplanirano, što znači da se zna na šta treba da bude potrošeno”, objasnio je Han.

Pročitajte još: Modijev rat protiv muslimana

Rekao je da novac iz dogovora ne može jednostavno i bez uslova biti prebačen na turski žiro-račun, već mora preko humanitarnih organizacija, na osnovu detaljnog opisa potreba i pod striktnom kontrolom, biti prosledjen.

“Stavljamo ta sredstva samo tamo na raspolaganje gde postoji potreba. U većini slučajeva se to odbija preko medjunarodnih organizacija. Postoje samo dve turske organizacije – Ministarstvo zdravlja i obrazovanja – sa kojma imamo saradnju i dobro iskustvo”, dodao je on ukazujući da EU isplaćuje tek kada se projekat okonča.

Što se budućih sredstava za pomoć izbeglicama tiče, poručuje, da Turska mora za svaku dalju podršku prikazati spremnost na saradnju.

Takođe Han ukazuje da trenutno na tursko-grčkoj granici gotovo da nema izbeglica iz Sirije, i da je većina iz Irana, Avganistana i Pakistana. Prema njegovim rečima veći deo od oko 3,6 miliona Sirijaca, koji se nalaze u Turskoj, u međuvremenu su dobro integrisani.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar