Svet
19.06.2018. 10:42
R.E./Tanjug

MARIJA ZAHAROVA: Rusija se u potpunosti otvorila prema Zapadu, a sad smo prevareni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od kraja Hladnog rata Rusija se u potpunosti otvorila prema zemljama Zapada, ali one su nas prevarile, kaže Marija Zaharova.

"U potpunosti smo se otvorili prema Zapadu, ali ne zato što smo bili poraženi. Uradili smo to sami, niko nas nije prisilio", rekla portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova u intervjuu za finski list "Hufvudstadsbladet", a prenosi Tass.

Prema njenim rečima, nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov, arhitekta programa "perestrojke" želeo je "da okonča trku u naoružanju i Hladni rat", zbog čega se Rusija otvorila prema Zapadu.

"Ali bili smo prevareni. Odgovorili ste tako što ste nas ogradili bodljikavom žicom", rekla je ona ističući da je sve što je Rusija želela od Evrope saradnja - u oblasti ekonomska, trgovinska i kulturna.

Ona je dodala da su Rusi želeli da slobodno putuju u druge zemlje i oslobode se pribavljanja viza, medjutim ta ideja je uvek bila odbijana.

"Sada svima pokazujemo: 'Nemojte ni da pomislite da nas ponovo napadate'. Nakon što smo izgubili 20 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, imamo pravo da to svima pokazujemo da se to više ne bi ponovilo. U proteklih dvadeset godina pokušavaju da nas okruže sa svih strana", rekla je Zaharova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve