MASAKR NA USKRS Bombaški napadi na Šri Lanki, 207 poginulih (FOTO, VIDEO)

MASAKR NA USKRS Bombaški napadi na Šri Lanki, 207 poginulih (FOTO, VIDEO)

AP Photo/Eranga Jayawardena


U više sinhronizovanih bombaških napada u Šri Lanki na Uskrs, koji se danas obeležava po Gregorijanskom kalendaru, poginulo je 207 ljudi, dok je povređeno više od 400 osoba. Među nastradalima i ranjenima su strani turisti i lokalno stanovništvo.

17:00 – Donald Tramp ponudio pomoć 

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je na svom Tviter profilu saučešće narodu Šri Lanke i poručio da je Amerika spremna da pomogne.

11:55 Ministar ekonomije: Video sam tela svuda

Ministar ekonomije Harša de Silva objavio je na Twitter-u da je mnogo nastradalih, i da među njima ima turista.

U drugom tvitu je naveo da je video mnogo delova tela rasutih svuda. De Silva je takođe apelovao na korisnike društvenih mreža da poštuju mrtve i ne dele fotografije masakra.

11:50 Policija uvela policijski čas

AP Photo/Eranga Jayawardena

AP Photo/Eranga Jayawardena

 

Policija u Šri Lanki uvela je policijski čas koji će početi u 18:30 časova, i trajaće do sutra u 06:00 ujutu.

11:45 Osude širom sveta

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da EU stoji spremna da pomogne Šri Lanki.

 I premijerka Britanije Tereza Mej takođe je osudila bombaške napade.

“Akti nasilja u crkvama i hotelima u Šri Lanci su zaista užasavajući. Moje najdublje saučešće svima koji su pogođeni ovom tragedijom”, napisala je Mejova na Twitteru.

11:30 Teroristički napadi

U međuvremenu vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina objavile su da je reč o terorističkim napadima.

11:20 Mapa eksplozija

Sedam bombaških napada se dogodilo na lokacijama širom zemlje, uglavnom u glavnom gradu Kolombu, ali i u crkvama i hotelima u drugim delovima Šri Lanke. Napadnute su tri crkve: svetilište Antun u Kočičikadeu, crkva sv. Sebastijana u obližnjem gradu Negombu i Sionska crkva u istočnom gradu Batikaloa. Tri napadnuta hotela: Šangri-La, Cinnamon Grand i Kingsburi, nalaze se u Kolombu. Četvrta bomba eksplodirala je kasnije tokom dana ispred zoološkog vrta Dehivala u Dehivali-Mount Lavinia, 20 minuta izvan glavnog grada.

Maps4News

Maps4News

11:00 Sedma eksplozija

Izvori kažu da su se dogodile sedma i osma eksplozija.

Sri Lankan elderly woman is helped near St. Anthony's Shrine after a blast in Colombo, Sri Lanka, Sunday, April 21, 2019. Dozens of people were killed and hundreds wounded in near simultaneous blasts that rocked three churches and three hotels in Sri Lanka on Easter Sunday, officials said. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

(AP Photo/Eranga Jayawardena)

Napadi su se dogodili tokom  uskršnje mise u crkvama Svetog Antonija u Kolombu i Svetog Sebastijana u Negombu.

Kako Rojters prenosi u samo jednoj crkvi poginulo je više od 50 ljudi.

10:00 Hitna sednica bezbednosti

Premijer Ranil Vikremesinge zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Policijski izvori su naveli da je u toku evakuacija povređenih.

Dve turističke agencije su potvrdile da su se eksplozije dogodile u hotelima u Kolombu. Lokalna TV prikazala je oštećenja na hotelima Sinamon Grand, Šangri-La i Kingsberi.

Sri Lankan firefighters stand in the area around St. Anthony's Shrine after a blast in Colombo, Sri Lanka, Sunday, April 21, 2019. A Sri Lanka hospital spokesman says several blasts on Easter Sunday have killed dozens of people. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

(AP Photo/Eranga Jayawardena)

Izvori u policiji su naveli da se jedna od eksplozija dogodila u crkvi Svetog Antonija u prestonici, kao i da je u mahom katoličkom gradu Negombo pogođena crkva Svetog Sebastijana.

A Sri Lankan police officer and a local stand outside St. Anthony’s Shrine where a blast happened in Colombo, Sri Lanka, Sunday, April 21, 2019. A Sri Lanka hospital spokesman says several blasts on Easter Sunday have killed dozens of people. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

AP Photo/Eranga Jayawardena

09:30 Šest eksplozija

Neimenovani zvaničnik bezbednosti rekao je da se čulo šest skoro uzastopnih eksplozija koje su pogodile tri crkve i tri hotela u kojima su najčešće gosti stranci.

Neimenovani izvor navodi da se u najmanje dva slučaja radi o samoubilačkim napadima.
09:00 Sinhronizovani napadi
Na Šri Lanki počeli sinhronizovani bombaški napadi

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar