MEDIJI NA OSTRVU: Lideri EU stavili su Britance pred Giljotinu, novi rok 12. april

MEDIJI NA OSTRVU: Lideri EU stavili su Britance pred Giljotinu, novi rok 12. april

YouTube


Vođe Evropske unije (EU) su sinoć oko ponoći odlučile da Velikoj Britaniji izlazak iz članstva odlože do 12. aprila, ako parlament u Londonu i treći put odbaci sporazum EU-Velika Britanija o “uredjenom izlasku”, dok bi ako ga prihvati rok za Bregzit bio 22. maj, dan uoči izbora za Evropski parlament.

Velika Britanija, jer tad stupa na snagu sporazum o uređenom razdruživanju ne bi mogla učestvovati na tim izborima i prethodno bi već uveliko krenula u ratifikaciju sporazuma i druge korake razlaza s EU.

Ako parlament u Londonu ponovo odbije predlog premijerke Mej o prihvatanju sporazuma s EU, uz neke naknadne dopune, na snagu stupa, kako svi vide, haotični izlazak Britanaca iz EU bez dogovora.

Britanski list Fajnenšel tajms smatra da su lideri EU time Veliku Britaniju i posebno njenu vladu stavili “pred giljotinu”.

Ovaj i još neki mediji u EU podvlače da je to “poslednja šansa za Terezu Mej”, britansku premijerku, a francuski dnevnik Mond smatra da su šefovi država ili vlada EU jednostavno “stavili Britance pred svoje odgovornosti” i podvlači da su Britanci na referendumu bili ti koji su odlučili da izadju iz članstva Unije.

Kako su u zaključcima sedmočasovne rasprave predočili lideri EU, sporazum o Bregzitu e ne može menjati i zato je sad potpuna odgovornost pala na britanski parlament i vladu.

Zvaničnici na zasedanju su objasnili da, ako dodje do neuredjenog Bregzita, vlada u Londonu mora EU staviti do znanja šta će se dalje dogoditi, da li će premijerka Mej dati ostavku i biti sazvani vanredni izbori, možda sazvan i novi referendum o članstvu.

Tad Velika Britanija, prema odredbama temeljnog akta EU, Sporazuma iz Lisabona, može da traži odlaganje konačne odluke o Bbregzitu i na rok od godinu dana.

Francuski predsednik Emanuel Makron je posle sastanka izjavio da su vodji EU “dali odgovor koji štiti interese EU i koji joj omogućava da i dalje funkcioniše”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar