MEDIJI: Tramp i Netanjahu razgovarali o aktivnostima Irana

MEDIJI: Tramp i Netanjahu razgovarali o aktivnostima Irana

Foto: Beta/Jacquelyn Martin


Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarali su u o “destabilizujućim aktivnostima” Irana na Bliskom istoku, prenose izraelski mediji izveštaje iz Bele kuće.

Kako je navedeno, oni su “diskutovali o nastavku pretnji i izazova s kojima se suočava region Bliskog istoka, posebno problemima koje predstavljaju destabilizujuće aktivnosti Irana”.

SAD i Izrael dele sumnje u odnosu na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine i više puta su se izjasnili protiv ambicija Teherana na Bliskom istoku i izrazili zabrinutost da će nuklearni sporazum biti nedovoljan da zaustavi nuklearne aspiracije te zemlje.

Tramp smatra taj sporazum najgorim koji su SAD ikada sklopile. On bi do 12. maja trebalo da donese konačnu odluku u odnosu na taj sporazum, što znači da evropski saveznici SAD imaju manje od dve nedelje da odluče o amandmanima pre nego što se Tramp eventualno povuče.

Izrael se oštro protivi sporazumu.

Novi državni sekretar SAD Majk Pompeo najavio je u nedelju u Tel Avivu da će predsednik Tramp povući SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom ako ne bude popravljen.

“Predsednik Tramp je prilično jasan: Taj sporazum je pun nedostataka. On je dao instrukcije svojoj vladi da pokuša da ga popravi, a ako to ne može, on će povući SAD iz sporazuma”, rekao je Pompeo, koji je u okviru prve posete inostranstvu otkako je na novoj funkciji doputovao u Izrael iz Saudijske Arabije, a potom je otišao u Jordan.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Izraela u sedištu izraelske vojske u Tel Avivu.

“Mi smo i dalje duboko zabrinuti zbog opasne eskalacije pretnji Irana prema Izraelu i regionu”, rekao je Pompeo, dodavši da je razgovor s Netanjahuom bio “fantastičan”, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je rekao da je najveća svetska pretnja mogućnost da nuklearno oružje dospe u ruke radikalnih islamista, posebno Irana, i dodao da ceni tvrdi stav Trampa prema Iranu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar